Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronaldo visade vägen för Portugal – klar för EM-final

/

Stängt och låst i 45 minuter.
Cristiano Ronaldo hittade till slut nyckeln och avgjorde semifinalen mot Wales (2–0).
För Portugal väntar nu antingen Frankrike eller Tyskland i EM-finalen.
– Vi har inte vunnit någonting än, men drömmen kan bli verklighet, säger Cristiano Ronaldo.

Annons

Förbundskapten Fernando Santos har slagit fast att det förflutna tillhör det förflutna. Att Portugal är i Frankrike för att skriva något nytt, något annorlunda.

Efter 2–0 mot Wales i Lyon är de på god väg.

Nu står portugiserna inför en ny EM-final.

Och det var mycket tack vare Cristiano Ronaldo.

– Det här är det som vi har drömt om från början. Vi visste att det skulle bli tufft, men vi är fortfarande kvar i turneringen. Vi har trott på det hela tiden. Vi har haft det svårt emellanåt, men som jag alltid brukar säga: det är bättre att börja dåligt och få ett positivt slut. Spelarna förtjänar det, tränarna förtjänar det. Hela det medicinska teamet också – de har gjort ett fantastiskt jobb med att hålla alla spelare i bra form, säger Ronaldo i segerintervjun enligt uefa.com.

– Vi har inte vunnit något än, men drömmen kan fortfarande bli verklighet.

31-åringen var den som fick fart på semifinalen på Parc OL när han vann duellen med James Chester och nickade 1–0 i 50:e minuten. Ett mål som innebar att han tangerade fransmannen Michel Platinis nio mål i EM-slutspel, vilket är rekord.

Tre minuter senare kastade Nani fram ena benet, ändrade riktning på Ronalds skott och såg till att bollen hamnade i fel hörn för målvakten Wayne Hennessey.

– Det var en märklig känsla. Det kom från ingenstans. Jag hann inte ens fira målet som jag ville, säger Nani enligt uefa.com.

Just i den stunden var det klasskillnad.

Under första halvleken var det något helt annat.

Anledning: Två försiktiga och taktiskt skickliga lag.

Wales satsade på en fembackslinje och när mittfältarna centrerade och täppte till ytan framför – Gareth Bale hamnade ofta alldeles framför mittbacken Ashley Williams – hade Portugal för små ytor att jobba med.

Portugal hade en del bekymmer med Bale till en början men när de väl fick stopp på 26-åringen försvann även Wales offensiva spets och tyngd, vilket gjorde försvarsspelet relativt enkelt.

Och någon sprakande stjärnduell mellan Ronaldo och Bale var aldrig tal om.

Det var inte ens nära.

Men till slut kunde en av dem fortfarande hoppas på att få lyfta EM-pokalen på söndag.

Cristiano Ronaldo.

För lagkaptenens Portugal fortsätter nämligen resan till Paris för att möta Frankrike eller Tyskland i finalen på Stade de France.

För tolv år sedan var han en 19-årig supertalang som otröstligt grät efter att hemmanationen Portugal chockartat förlorat finalen mot Grekland.

– Jag hoppas att vi den här gången kommer att vara glada och att tårarna är glädjetårar. Jag har alltid sagt att drömmen är att vinna någonting med Portugal. Vi är nära att lyckas och jag tror att vi kommer att vinna, säger Cristiano Ronaldo.

Vem Nani föredrar att möta i finalen?

– Vi kan inte välja vår motståndare. Vi ska bara tro på det vi gör, hoppas på det bästa och göra vårt bästa, säger han.

Högerbacken Cédric:

– Frankrike och Tyskland är bra lag med fantastiska spelare och det är svårt att välja något. En sak är i alla fall säker, och det är att vi ska förbereda oss så bra vi kan inför finalen.

För Wales är EM-äventyret – deras första någonsin – över.

– Vi hittade inte rätt rytm. All heder till Portugal; de försvarade sig väl och dödade ytorna. Det första målet var avgörande, vi tappade koncentrationen i fem minuter och i en semifinal mot Portugal blir man straffad om man gör det, sade förbundskaptenen Chris Coleman enligt uefa.com.

Mer läsning

Annons