Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött och v-ringat – här är EM-tipset du inte trodde skulle spela någon roll

Den första avsparken i EM 2016 är bara dagar bort. På lördag startar värdlandet Frankrike mot Rumänien och tipsen om vilka som blir Europamästare haglar. Här kommer en annorlunda tagning kring tipsandet, inspirerat av bläckfisken Paul.

Annons

Kommer ni ihåg Paul? Om inte så var det bläckfisken som tippade vinnare under VM 2010 och bland annat "förutspådde" att Spanien skulle slå Holland i finalen genom att äta musslor från en låda med den spanska flaggan hellre än en med Hollands. Paul dog dessvärre redan i oktober 2010 efter en lång räcka med rätt tips.

Inför årets EM tog ett gäng på tyska företaget Visual Meta Gmbh inspiration från Paul till ett liknande projekt. Efter en noggrann kartläggning av tidigare vinnare och matchställ kunde de konstatera att en röd nyans och v-ringning ger högre sannolikhet till vinst i EM 2016.

– Det är lite utav ett passion-projekt och vi hade riktigt kul när vi satte ihop det. Det är gjort med glimten i ögat, säger Joakim Borger, marknadsansvarig för den svenska marknaden på företaget, och fortsätter:

– Eftersom vi har så många olika nationaliteter på företaget så ärvi riktigt taggade för EM och vi drog igång projektet för att på något sätt kunna ge oss en hint om vem som vinner turneringen.

Men gänget på Visual Meta är inte ensamma om att dra slutsatsen om att röda tröjor sitter på vinnarlag oftare än på andra. Forskare som studerade engelska fotbollslag konstaterade 2008 att idrottare som bar rött vann oftare än de som inte gör det.

EM startar lördag 11 juni med avspark 21.00 på nationalarenan Stade de France i Paris mellan värdlandet Frankrike och Rumänien. Frågan är om Frankrike i sina blåa hemmaställ kan slå Rumänien i sina röda v-ringade bortatröjor.

Av tidigare vinnare har en majoritet burit v-ringade röda tröjor med mönster.

En majoritet av lagen har också röda tröjor i årets turnering. Och mönster.

Länderna med den perfekta vinnartröjan: Spanien, Ryssland, Belgien, Turkiet och Kroatien.

Här kan du se Visual Meta GmbH:s grafik i interaktivt format.

Mer läsning

Annons