Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så laddar Patronerna inför derbyt: "Vi kommer dominera ljudkulissen"

Det vankas nytt derby. Östersund tar emot GIF Sundsvall och Patronerna laddar upp för ett stordåd. "Vi räknar med att fylla våra 800 platser", säger Patronernas tifo-ansvarig Andreas Lindman.

Annons

GIF Sundsvalls supporterklubb Patronerna gör sig redo för det stundande bortaderbyt mot Östersund. Fem bussar är bokade och 225 GIF-supportrar kommer att anlända via Patronernas arrangerade resa. Patronernas reseansvarig Anton Sundström vittnar om att biljettrycket varit hårt och att fler bussar skulle kunna fyllas. Men ekonomin sätter stopp.

– Vi har inte råd att boka fler bussar och chaufförer. Vi ville hålla en låg kostnad för resenärerna som reser för bara 200 kronor. Som det är nu går vi redan back drygt 1 000 kronor på varje buss, säger Anton Sundström.

Men Patronernas styrelse har hög prioritet på matchen mot Östersund och använder sig av en del av medlemsavgifterna för att finansiera resan.

– Vi ser det också som en chans att göra lite reklam och locka nya medlemmar till klubben. Jag tror att det här kan skapa ett uppsving och vara positivt för klubben på lång sikt, säger Anton Sundström.

Patronernas tifo-ansvarig Andreas Lindman ser fram emot derbyt.

Säsongens första derby lagen emellan gick av stapeln i maj då GIF Sundsvall vann med hela 5–0.

– När vi mötte Östersund hemma var det en ultimat fotbollsupplevelse. Detvar fullsatt, man var glad och det var ren eufori på arenan som sällan skådats. Alla gick härifrån och var glada och att många kände att dem ville vara med om det här fler gånger. Jag tror det är jätteviktigt i stället för att gå hemmed besvikelse och svordomar, säger Andreas Lindman.

Förutom de fem bussarna väntas flera GIF-supportrar resa till matchen på egen hand. Vanligtvis brukar ungefär 80-100 fans resa med Patronernas supporterbussar under bortamatcher.

– Jag har aldrig tidigare sett en sådan vilja och intresse för våra resor. Folk är laddade och även nya supportrar har valt att resa med oss. Men många kommer också att resa i egna bilar eftersom det inte är en så lång resa. När man väl samlas på bortaplan känns det som att alla känner alla, säger han.

Flera hundra GIF-fans väntas stötta laget på plats.

Flera hundra GIF-supportrar väntas stötta laget på plats.

Bussarna kommer att anlända vid arenan och Anton Sundström är övertygad om att stämningen kommer att vara på topp.

– Vi kommer att dominera ljudkulissen. Det är en extra hög nivå under ett derby samtidigt som vi måste se till att det inte blir överladdat och spårar ur, säger han.

Patronerna kommer i vanlig ordning att visa upp ett tifo-arrangemang, men inte i någon stor skala.

– Vi kommer att visa upp ett enklare format. Det är lite svårt på att dra med sig stora tifon till bortaplan men vi kommer att ha många flaggor och ett enklare tifo med ett budskap, säger han.

Under det senaste Norrlandsderbyt var många från ÖFKs supporterklubb Falkarna på plats på Norrporten.

Mer läsning