Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckscener och kaos drabbade Bollnäs 12-åringar i Gothia cup

/

Av lagen från Hälsingland var det bara Bollnäs förstalag i P12 som på onsdagen tog sig till A-slutspel i Gothia cup.
Men väl där blev kvällsmatchen mot engelska De La Salle College en skräckupplevelse.
– Har aldrig sett något liknande, vuxna beter sig som svin, säger en skakad Andreas Hansemon, lagledare, efter sortin (4–6) på straffar.

Annons

Det blev ett ställningskrig på planen i 1/32-delsfinalen på Slättastam plan 4.

Men betydligt värre var ändå "kriget" på sidan, där tillresta föräldrar från Liverpool gav matchen en minst sagt obehaglig inramning.

– Det var rätt hetsigt redan från början, och eskalerade sedan under hela matchen för att sedan urarta helt i andra halvlek, berättar Hansemon.

Det var där som Bollnäs vände 1–2 till ledning med 3–2 efter mål av Martin Strömberg (kanon i krysset) och Erik Rönnlund. På övertid kunde De La Salle kvittera och ta matchen till straffar.

Då hade ett drygt tiotal av de engelska föräldrarna, och ledarna, tappade besinningen sedan länge.

– De skrek könsord till våra spelare, klev in på planen och uppträdde allmänt aggressivt. Det var verkligen en hemsk och hätsk stämning. Några av de andra föräldrarna försökte lugna ned det hela, men det gick inte. Till slut hängde smockan i luften, berättar Andreas Hansemon, som upplevt mycket inom fotbollen både som spelare och ledare – men aldrig något värre än den här onsdagen i Göteborg.

– Nä, det här var helt galet. Vid en frispark rusade en engelsman in tio meter på planen och hotade vår spelare. Det var ju så synd om våra grabbar, många vågade knappt spela vidare.

Den unge domaren fick också kalla på förstärkning i andra halvlek, och när matchen väl var framme vid straffläggning var det totalt fem domare på plats – däribland Fifas kontrollant.

Bollnäs tränare Magnus Jonsson lämnade in en protest direkt efter matchen, vid midnatt fick han ett negativt besked.

– Eftersom inget formellt regelbrott hade begåtts, så nöjer man sig med att ge laget en kraftig varning inför nästa match, säger en mycket besviken Magnus "Mini" Jonsson.

– En skandal! Särskilt som man gärna betonar vikten av fair-play här. Vad skickar det här ut för signaler, att det är okej att vinna matcher med de här metoderna. Jösses, det är ju 12-åringar det handlar om, säger Jonsson – som dessutom har bildbevis på vad han anser vara just ett mer formellt regelbrott.

– De hade fler än de tillåtna tolv spelarna i sin tekniska zon, det har vi på bild. Men då skulle vi bevisa att de hade varit på planen också.

Bland många märkliga scener fanns en uppvisning i "den döende svanen".

– En av deras spelare kom hårt med dobbarna före, men blev själv så illa skadad att ambulans fick tillkallas. När de vann straffläggningen hoppade han plötsligt upp och dansade med de andra, berättar Magnus Jonsson.

Som ändå kunde vara mäkta stolt över sina blåorange talanger.

– Det är en bedrift att komma så här långt, bara så synd att det skulle bli till en rent fruktansvärd upplevelse. Det är ju ett gäng rätt ledsna grabbar just nu. Kanske var det tur att vi inte vann straffläggningen, vad kunde ha hänt då?

Bollnäs andralag lever vidare i turneringen, och spelar sin första match i B-slutspelet vid lunchtid på torsdagen.

Förhoppningsvis under betydligt lugnare, och mer sportsliga, former.

De La Salles mest kända och framgångsrika elev är Wayne Rooney, den engelske landslagsliraren gick på Liverpool-skolan under åren 1997-2002.

Mer läsning

Annons