Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallssonen hyllas för VM-guldet

/

Fasta situationer blev avgörande i VM-finalen.
USA gjorde två av sina fem mål mot Japan via hörna och frispark.
Hjärnan bakom succén stavas Tony Gustavsson.

Annons

USA sköljde över Japan i inledningen av VM-finalen. Redan efter en kvart stod det otroliga 4–0 till amerikanskorna, som till slut vann med 5–2.

USA:s första två mål kom via fasta situationer – och för det hyllades SundsvallssonenTony Gustavsson stort. Svensken är assisterande förbundskapten för USA, och har ansvar för frisparkar och hörnor i laget.

– Jag måste lyfta fram de andra ledarna. Tony Gustavsson har ansvar för fasta situationer och han är fullständigt briljant. Han tänker på varenda liten detalj, sade förbundskapten Jill Eliis.

– Vi har fokuserat på fasta och jobbat mycket med dem. Vid varje match har vi en lite annorlunda variant att testa, och nu fungerade det perfekt.

Gustavssons nya varianter, som USA alltså testade för första gången någonsin i finalen, ställde de japanska spelarna fullständigt.

– De testade nya saker och vi hade aldrig sett dem göra det förut, vi visste inte hur vi skulle försvara oss. De gjorde det två gånger, och vi kunde inte hantera det, sade den japanska anfallaren Yuki Ogimi.

Den amerikanska stjärnan Alex Morgan ställer också upp i hyllningskören för Tony Gustavssons fasta situationer.

– Helt ärligt började vi träna på dem dagen innan finalen, och det blev helt fantastiskt. Det kunde inte ha gått bättre, sade hon.

Mer läsning

Annons