Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adeyinka stannar i GIF

I natt stängde det internationella transferfönstret.
Slutvärvat för de allsvenska fotbollsklubbarna för några månader framåt, med en avklarad sista-minuten-affär för GIF Sundsvall.
Nigerianske U-landslagsmannen Michael Adeyinka stannar — i minst sex månader.

Annons
Efter många om och men har vi lyckats komma överens om en lösning som vi tror gyllar alla parter. Michael har under sin tid här visat att han är en väldigt talangfull spelare. Teknisk, snabb och med en oerhört fin karaktär. Men han är också ung och behöver en långsiktig inskolning i vårt sätt att spela fotboll, säger Giffarnas klubbchef, Urban Hagblom.
Därför har Sundsvallsklubben kommit överens med motparterna om att under sex månader hyra Michael Adeyinka av den nigerianska klubben AS Racines.
Men vi har också en option, som gör att vi när som helst under den här tiden kan lösa honom för tre år framåt, berättar Urban Hagblom.
Med detta upplägg ger Giffarna den 20-årige nigerianen chansen att växa in i den fysiskt och taktiskt krävande varianten av fotboll som spelas i Nordeuropa.
Till Sverige och Sundsvall kom Michael Adeyinka i slutet av februari, för två veckors träning och provspel.
Han visade direkt goda kvaliteter som central mittfältare, även om han också testades till vänster på mittfältet.
Men det var snöigt och kallt och GIF-lednignen bedömde, att man ville testa honom under bättre förhållanden, så det blev till att följa med till träningslägret på Cypern i mitten avmars och sedan har ett par veckor av intensiva förhandlingar följt...
Vår ambition har varit att försöka behålla de goda kontakter vi skaffat oss i Afrika, som är en spännande kontinent, men också att värna om både Michael och vår egen ekonomi och trygghet. Därför har det aldrig känts angeläget att chansa.
På sikt har dock Michael alla möjligheter att bli en riktigt stor spelare och han är också given i det nigerianska U21-landslaget, som i juni ska spela VM-slutspel i Holland för U-21, säger Urban Hagblom.
Den niofaldige nigerianske U21-landslagmannen blir den andre afrikanske spelaren i GIF Sundsvall genom tiderna. Hans tio år äldre landsman, Bala Garba, var den förste.
Därmed avblåses spelarjakten i Giffarna.
En jakt, som intensifierades när den svenske U21-landslagsmannen Kalle Ljungberg knäskadades under Cypernlägret.
Michael Adeyinka fyller nu ut en tröja i truppen, som fortfarande är känslig för skador. Nu när alla börjar bli friska och krya ser det ändå riktigt lovande ut, så vi kör på med det vi har samtidigt som vi naturligtvis fortsätter att se över vilka spelare som är tillgängliga när transferfönstret öppnar nästa gång, den 1 juli, säger Urban Hagblom.

Fakta Michael Adeyinka
Född: 25 mars 1985.
Längd: 178 cm. Vikt 70 kg.
Position: Mittfältare.
Tidigare klubbar: AS Racines i Lagos, Nigeria
Landskamper: 9 U21 för Nigeria

Mer läsning

Annons