Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra mycket står på spel den här gången

/

Annons

En enda poäng är det som skiljer GIF Sundsvall från Allsvenskan. Endast en gång den här säsongen har GIF Sundsvall misslyckats med att ta just en poäng på hemmaplan. Så hur ska man kunna misslyckas nu?

De här tankarna är livsfarliga – jag hoppas inte att spelartruppen tänker i de banorna inför avgörandet mot Landskrona på söndag. Däremot hoppas jag att de är fullpumpade av självförtroende och fast beslutna om att gå ut på Norrporten Arenas konstgräs och bärga tre poäng. För att gå för seger är ett måste.

Joel Cedergrens uttalanden efter matchen mot Sirius var sköna att höra och han gjorde helt rätt som direkt gick ut och var tydlig med att GIF Sundsvall ska gå för seger på söndag. Att spela på ett oavgjort resultat redan från start mot en motståndare som behöver vinna känns farligt. I stället bör GIF gå för tre poäng och ta kommandot. Det här laget är så pass bra att de ska vinna mot Landskrona på hemmaplan om de gör en normal prestation.

Det är helt klart att ett avancemang betyder väldigt mycket för föreningen just nu, mer än det har gjort på länge. Det kommer nämligen att styra klubbens fortsatta satsning.

I dagarna pratade jag med ordföranden Johan Nikula som var tydlig med att det blir en mer långsiktig plan mot att ta sig tillbaka till Allsvenskan om GIF inte går upp i år. Det handlar givetvis om ekonomin och det finns ingenting att säga om det. Finns inte de ekonomiska förutsättningarna för en satsning ska man heller inte chansa. Då är det i stället helt rätt att börja om och bygga nytt.

Med andra ord: om GIF Sundsvall inte går upp nu kan vi få vänta länge på att se allsvensk fotboll i distriktet igen. Därför känns det som om extra mycket står på spel den här gången. Föreningen har åkt upp och ner ur Allsvenskan flera gånger på 2000-talet och skulle nu må bra av att stabilisera sig i en serie – förhoppningsvis Allsvenskan.

Intresset inför söndagens match är stort och redan i onsdags hade klubben sålt över 4000 biljetter i förköp, det vittnar om att det finns ett sug efter allsvensk fotboll i stan. Ni som väljer att besöka Norrporten Arena på söndag kan nog räkna med ett riktigt drama, för så brukar det bli.

1999 säkrades den allsvenska uppflyttningen i sista omgången när GIF föll mot BP samtidigt som Umeå vann mot Assyriska.

2007 vände GIF ett 02-underläge borta mot Ljungskile till 42 efter mål av Tobias Eriksson (2), Johan Patriksson och Stefan Ålander.

2011 förlorade Giffarna mot Jönköpings Södra i sista omgången, men Hammarby gjorde mål på tilläggstid mot Ängelholm och GIF tog steget upp.

Det har varit några gastkramande tillställningar som slutat med att GIF Sundsvall tagit steget upp i Allsvenskan. På söndag kan det vara dags för en ny klassiker.

Mer läsning

Annons