Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundskaptenen ska ge Giffarna flytet

Här är Giffarnas nye tränare. En före detta förbundskapten med både VM- och OS-meriter. – Jag tror det är viktigt att testa något nytt, säger simtränaren Hasse Bergqvist.

Annons
Nye GIF-bossen David Wilson tror inte på vanlig försäsongsträning enligt svensk modell.
Nu har han hittat sitt substitut för långa löp- och styrketräningspass.
Lösningen: Simträning under Hasse Bergqvists ledning.
Vi har väl inte riktigt bestämt exakt hur det ska bli, men Giffarnas sjukgymnast Krister Olsson har frågat mig om jag kan hjälpa till. Det blir väl några träningar i veckan under en och en halv månad, berättar Hasse.
Vanligtvis tränar han Sundsvalls Simsällskaps elitsatsande simmare och ligger bakom mycket av världsstjärnan Anna-Karin Kammerlings utveckling.
Som förbundskapten tog han det svenska landslaget i simning till otaliga VM- och OS-medaljer.
Men han har också tränat elitidrottare från lagsporter tidigare.
Jag har hjälpt några hockeylag, och när IBK Sundsvall spelade i elitserien i innebandy hjälpte jag dem, säger Hasse.
Han är övertygad om att alternativa träningsmetoder är bra för alla sorters idrottsutövare.
Så kallad crosstraining skrivs det mycket om, och det är nog väldigt bra. Vi använder det mycket inom simningen och tar hjälp utifrån, av Håkan Andersson och friidrottarna, och av boxningen.
Att ta hand om GIF-spelarna under mörka vintermånader och drilla dem i simbassängen ser han fram emot.
Ja, det ska bli roligt. Det är nog bra att stimulera hjärnan lika mycket som kroppen. Inom de flesta sporter blir det till slut slentrian, att man tränar samma delar av kroppen på samma sätt år efter år. Då låser man fast sig, säger Hasse.

Fakta: Andra idrottare som lånat från andra sporter
* Peter Forsberg, ishockey. När \"Foppa\" skulle ta sig tillbaka efter sin timeout från hockeyn 2002 tog han hjälp av en världsmästare i brottning. Martin Lidberg körde stenhårda fyspass med hockeystjärnan, och fick honom i sitt livs form.
* Anna-Karin Kammerling, simning. Explosiv, ja visst. Men Anna-Karin har tagit hjälp av både Pelle Ljungströms boxningsträning och av friidrottarnas träningsmetoder. Resultatet: en 25-åring som fortfarande är en av världens bästa.
* Susanne Gunnarsson, kanot. Världsmästare på vatten i flytande form. Men för att variera träningen tog Susanne Gunnarsson hjälp av vatten i fryst form. Och skidåkningen.

Mer läsning

Annons