Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF bjuder alltid på rejäl dramatik

/

1964 slogs Norrlandsfönstret upp.
Nu, 50 år och två dagar senare, står hela Norrporten på vid gavel.

Annons

Det är vidöppet och förutsättningarna inför GIF Sundsvalls 30:e och sista seriematch 2014 är fantastiska.

För går det att tänka sig ett bättre scenario?

GIF har spurtat bäst. Med tre omgångar kvar hade man allt i egna händer och allt som behövdes var tre raka segrar har förändrats – och förbättras.

Med två omgångar kvar behövdes bara fyra poäng. Och med en match kvar krävs bara en.

Tre blindgångare krävs för att det ska bli fiasko och kval. Det räcker med en liten raket, en endaste bengal för att GIF Sundsvall ska få fira sitt sjunde avancemang och ta sikte mot sin 15:e allsvenska säsong.

För att det ska bli tårar av annat än glädje krävs segrar för både Hammarby och Ljungskile samtidigt som Giffarna själv förlorar.

Alla andra alternativ ger fest.

15.00 är det avspark. Ungefär 94 minuter och en kaffepaus senare säger all tänkbar logik att det kommer att jublas på ett sätt vi inte upplevt på Norrporten Arena sedan den 23 oktober 1999. Den där eftermiddagen när Cain Dotson gjorde mål för Brommapojkarna och när Peter Olofsson frälste GIF genom att skjuta sitt Umeå FC till seger mot Assyriska.

Då fick GIF nödvändig hjälp från andra håll och kanter.

Det ska inte behövas nu.

Att räkna upp allt som talar för GIF Sundsvall i duellen mot Landkrona skulle fylla de här spalterna ganska fort.

Men vad talar för ett magplask?

Juventusrandiga Landskrona kommer att kämpa för sitt liv, för sin existens. En trepoängare är ett måste för deras del, för att de över huvud taget ska ha en möjlighet att smita förbi Assym talar för GIF Sundsvall i duellen mot Landkrona skulle fylla de här spalterna ganska fort.

Men vad talar för ett magplask?

Juventusrandiga Landskrona kommer att kämpa för sitt liv, för sin existens. En trepoängare är ett måste för deras del, för att de över huvud taget ska ha en möjlighet att smita förbi Assyriska och norpa den sista åtråvärda kvalplatsen. BoIS har, trots det prekära läget, inte någon press på sig. Allt står och faller med Giffarnas insats. GIF har bollat upp det så förnämligt att de nästan bara kan förlora och norpa den sista åtråvärda kvalplatsen. BoIS har, trots det prekära läget, inte någon press på sig. Allt står och faller med Giffarnas insats. GIF har bollat upp det så förnämligt att de nästan bara kan förlora sin allsvenska plats.

Det talas om storpublik på Norrporten och det lär bli några tusen fler än de 5 238 som var på plats när Hammarby kom på besök. Hur hanterar spelarna det? Hur reagerar de när trycket och förväntningarna är maximala?

Och vad händer om det snabbt börjar plinga på resultattavlan i det nordvästra hörnet? Om det börjar smälla på både Tele2 och Skarsjövallen? Om konkurrenterna börjar göra mål samtidigt som 0–0 står sig på Norrportens konstgräs. I så fall är man bara en välriktad skånsk snedspark från kval.

Alla som kommer till Norrporten på söndag kommer med förhoppningar och förväntningar om fest. Och jag tror att det kommer att firas när allt är klart.

Jag vill inte tro att den här upplagan av GIF Sundsvall ska vika ned sig

Känslan är att man skrämmer bort höstspöket, åtminstone den här gången. Det finns en vägvinnande centrallinje, en röd tråd från Tommy Naurin till Johan Eklund och Pa Dibba på topp. Via Jón Gudni Fjóluson och Marcus Danilesson i mittförsvaret och Kevin Walker och Rúnar Sigurjónsson på mittfältet.

Kvalitet och klass finns så att det ska räcka.

Men smärtfritt blir det nog inte.

Det har historien visat – och det har GIF visat även den här säsongen.

Vi har, i vanlig ordning, slitits mellan hopp och förtvivlan, vi har fått uppleva berg- och dalbanor på fotbollsplanerna GIF huserat på.

GIF Sundsvall bjuder alltid på rejäl dramatik.

Mer läsning

Annons