Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giffarna måste sälja och handla snabbt

/

Annons
För drygt 14 månader sedan utgjorde Fredric Lundqvist och Öyvind Svenning Giffarnas ytterbackspar. \"Lunkan\" till höger och Öyvind till vänster var båda landslagsaktuella och placerades högt på den allsvenska rankingen.
I dag är båda två på väg bort. Till Norge som en paketlösning och en fortsatt proffstillvaro i oljestinna Stavangerklubben Viking.
I supporterkretsar går åsikterna däremot isär.

Förståeligt, men det är bara att ruska av sig obehagskänslorna och gå vidare, för sanningen är att fattiga GIF Sundsvall inte har något val. Klubben måste helt enkelt sälja!
När det gäller Fredric Lundqvist har Urban (Hagblom) & Co skuggfiguren Bosman att ta hänsyn till.
Då Lunkans kontrakt går ut efter den här säsongen riskerar Giffarna att inte få ett enda korvöre för den landslagsmeriterade försvararen ifall han väljer att stanna i Sundsvall till serien är avslutad och därefter söka sig om efter en ny klubb. Alltså: endera förlänger Lunkan med Giffarna alternativt skriver på för en ny klubb under högsommarens transferperiod.

I mina ögon är det därför angelägnare att ro den affären i hamn så snabbt som möjligt, medan det finns litet mer tid att begrunda \"fallet Svenning\", då han har kontrakt med Norr-landslaget också över nästa år.
Å andra sidan är det aldrig nyttigt att ha en spelare kvar i truppen mot sin vilja, eller med tankarna någon annanstans, så även Öyvind bör säljas snarast och när det gäller honom finns det också en fysisk osäkerhetsfaktor att ta hänsyn till.

Hittills har den välväxte norrmannen haft svårt att nå upp till den kapacitet han hade innan korsbandsskadan i april förra året. Ingen vet om han någonsin kommer att spela på den höga nivån igen, men om nu Viking Stavanger eller Tromsö IL är beredda att chansa så finns det inte mycket att fundera på. Eller hur?
Nej, ekonomiskt finns nog ingen tvekan hos GIF-ledningen, som dock jobbat med en strategi som skulle utmynna i en eller två offensiva spelare som nytillskott. En toppforward och en mittfältare med fart och stora offensiva kvaliteter har det talats om.
Men nu tvingas man till en liten kursändring i all hast.

Ett offensivt komplement står kvar på önskelistan, men med två etablerade kantspelare som med fördel använts i backlinjen borta, känns det plötsligt ännu viktigare att täta åtminstone den ena luckan med ett dokumenterat dugligt namn.
I det här läget duger det inte med lovande, utvecklingsbara framtidssatsningar som Christoffer Brännström, Edib Kurtovic, Linus Johansson och Michael Adeyinka, ja vi kan räkna in också Tobias Eriksson till den kategorin och då ser ni ju själva. En fjärdedel av Giffarnas allsvenska trupp består av intressanta men till stor del oerfarna framtidsnamn och det är litet för många för ett lag som efter Gefles överraskande bortaseger över Hammarby i söndags får rikta in sig på ett stenhårt och tungt krigande kring de nedre strecken säsongen ut.

HIF, ja. Tänk om laget för en gångs skull kunde lyckas prestera bra bortafotboll från start, så att tränaren Jan Halvor Halvorsen för en gångs skull kunde få slippa ägna sig åt energikrävande coachning i 90 minuter. Det är han förvisso bra på. Men något är snett när inte startelvan kan ta det kollektiva ansvaret direkt...

Mer läsning

Annons