Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottspsykologens råd till Giffarna

Det är alldeles för sent att kalla in hjälp utifrån. Det säger idrottspsykologen Åke Fjellström. Ändå ger han Giffarna fem goda råd till hur laget ska klara sig ur krisen.

Annons
Det måste vara oerhört bitter för Giffarna att åka på poängförlust på det här sättet igen. Det har ju hänt förr. Tyvärr räcker det att två av elva spelare faller ur ramen för att det ska bli så här, säger Åke Fjellström.
Som Umeåbo och pappa till Jens Fjellström följer han fotbollen och GIF på nära håll.
Jag tror tyvärr att det finns många rädda spelare i Sundsvall. Det är något de borde prata mycket om, säger Åke.
För ST har han satt ihop en lista med fem punkter.
Punkter som ska hjälpa GIF ur krisen.
Punkter som ska ge en allsvensk biljett 2006.

* Hålla fast vid strukturerna.
Giffarna ska fortsätta spela precis som man har tränat. I det här läget kan taktik och uppställningar inte ändras, och laget måste fortsätta på samma sätt trots negativa resultat.
* Diskutera rädslorna.
Vilka starka sidor har vi? Vilka svaga sidor? Och vad har spelarna för innersta rädslor när de går ut på planen. Det måste finnas såna rädslor i GIF om man ser på hur de agerar. En rädsla som man döljer djupt inne blir oerhört stor under press.
* Fokusera på det egna spelet.
Hela tiden tänka på vad vi ska göra, oavsett vilket motståndn man möter. Att anpassa sig sänker den egna kontrollen över spelet i stället för att öka den.
* Våga spela hemmaspelet borta.
Att Giffarna har ändrat spelet på bortaplan förklarar delvis resultaten borta. Man måste våga spela ut, och spela som hemma.
* Inte stirra sig blind på poängen.
Det enda som gäller i matchen mot Halmstad är att göra alla moment på plan så bra som möjligt. Att stirra på slutresultat eller hur många poäng man ska tar gör inte situtationen bättre.

Mer läsning

Annons