Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Jag tror inte på spöken längre

Annons

Det har snackats om det i flera år och det har nästan blivit en sanning att GIF Sundsvall "alltid" förlorar avgörande matcher och tappar på hösten. Höstspöket har varit en stor snackis – men jag tycker att vi kommer överens om att de där spökena är borta nu. Jag tror i alla fall inte på spöken längre.

Det blev visserligen "bara" 0–0 mot Landskrona i den sista omgången av Superettan, men GIF Sundsvall spelar i Allsvenskan 2015 och man tog sig dit för egen maskin. Det blev ingen nervös väntan på andra lags resultat efter slutsignalen utan GIF tog poängen som krävdes. Nog för att det var dramatik in i det sista, men jag tycker att GIF kom ut och verkligen gick för att vinna matchen mot Landskrona. Med normal utdelning hade matchen varit avgjord redan i halvtid.

Nu blev det ändå en nervös väntan in på slutsekunderna innan hela Norrporten Arena exploderade i glädje. För nästan på dagen 50 år sedan tog sig GIF Sundsvall upp i Allsvenskan – nu har man gjort det igen.

Tittar vi på den här höstsäsongen så har GIF Sundsvall onekligen imponerat och visat prov på både styrka och karaktär. Fem vinster och två oavgjorda på de sju sista omgångarna är ett riktigt starkt facit. Inget höstspöke har lyckats skrämma det här GIF-laget.

Anledningen till avancemanget stavas framför allt kontinuitet. GIF har jobbat vidare med i stort sett samma spelartrupp i flera säsonger och tränarduon Joel Cedergren och Roger Franzén har fått bygga vidare på sitt koncept.

Under hösten har de dessutom lyckats skapa en grupp som alltid hittat ett sätt att vinna matcher oavsett hur det sett ut spelmässigt. Spelsättet har varit lite rakare än tidigare och det har gett bra resultat. När GIF avancerade till Allsvenskan 2011 var det med ett passningsorienterat spel där lirare som Emil Forsberg och Fredrik Holster hade stora roller. Årets avancemang grundar sig mer på ett kollektiv som visat prov på riktigt stark karaktär. Det bådar gott inför Allsvenskan 2015.

Efter firandet är det bara att kavla upp ärmarna och jobba hårt. Inför ödesmatchen mot Landskrona rapporterade vi om att ett uteblivet avancemang skulle leda till att GIF på sätt och vis tvingats börja om med en mer långsiktig satsning mot Allsvenskan. Det finns ingen stor pengapåse att ösa ur utan jag tror att GIF:s allsvenska satsning kommer att bli ganska stillsam.

Därmed inte sagt att den inte kan bli framgångsrik. Det finns en stark grund att bygga vidare på där de allra flesta spelarna har kontrakt över nästa säsong. Kevin Walker och Pa Dibba är två som har utgående kontrakt, och det är bara hoppas att föreningen lyckas förlänga avtalen med den duon. Detsamma gäller för sommarvärvningen Sebastian Rajalakso som varit nyttig.

På värvningsfronten har det snackats om spelare som Pekka Lagerblom, Michael Omoh i Dalkurd – och drömvärvningen stavas som vanligt Tobias Eriksson. Med honom på mittfältet skulle GIF få in en spelare av hög allsvensk klass.

En anledning till att GIF har en tuff ekonomisk situation är att föreningen pendlat mellan Allsvenskan och Superettan flera gånger under 2000-talet. Det kostar på ekonomiskt och nu är det av stor vikt att man håller sig kvar i Allsvenskan nästa säsong. Föreningen behöver stabilisera sig på allsvensk nivå för att kunna bygga upp ekonomin och skapa en mer stabil grund att stå på inför framtiden.

Just nu får dock tankarna om framtiden stå åt sidan. I dag säger vi bara grattis till GIF Sundsvall.

Allsvenskan 2015!

Mer läsning

Annons