Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagerbäck i exklusiv intervju

ST-sport fick en exklusiv intervju med Lars Lagerbäck. Här berättar fotbollslandslagets förbundskapten bland annat om hur landslaget laddar upp inför kommande VM-slutspel, hur han ser på kritiken mot Zlatan och om han skulle kunna tänka sig att ta över GIF Sundsvall.

Annons
Medelpadssonen uppvuxen i Ovansjö utanför Ånge blev assisterande förbundskapten bakom just Söderberg 1998, för att sedan dela ansvaret med densamme fram till 2004.
Då splittrades den numera klassiska duon Lars-Tommy i och med Söderbergs avhopp efter EM i Portugal. Nu är det alltså Lagerbäck ensam som har huvudansvaret över Sveriges mest folkkära landslag. Tillsammans med assisterande förbundskaptenen Roland Andersson ska han ta Sverige genom ännu ett VM-slutspel, den här gången i Tyskland.
Lagerbäck är avspänd och lugn när ST-sport träffar honom på Hudiksvalls ABK:s 75 årsjubileum. Klubben han tränade 1987-89, åren innan karriären som landslagstränare drog igång.
Det är cirka tre månader kvar till VM i Tyskland. Hur laddar ni i landslaget upp för att få bästa möjliga förberedelser?
Vi kommer att samlas den 21 maj i Visby på Gotland. Där kommer vi att ha diverse aktiviteter, så kallad teambuilding. Allt för att svetsa samman gruppen så mycket som möjligt.
Efter det kommer vi att spela träningslandskamp mot Finland. Tanken är då att alla i truppen som inte har fått så mycket speltid i sina klubblag ska få spela. Sedan får killarna några dagar ledigt innan det är dags för generalrepetition mot Chile på Råsunda den 2 juni. Startelvan i den matchen kan jag säga, kommer vara väldigt lik den som spelar premiären i VM mot Trinidad/Tobago.
Av de 23 platserna i VM-truppen, hur många anser du redan är klara och hur många är öppna?
Vi tittar på cirka 35-40 spelare. Men är alla hela och friska så är väl 15-16 platser klara redan nu. Sedan är det väl resterande platser öppna.
Vilken position skulle du vilja säga att det är hårdast konkurrens om?
Ja, som det ser ut idag skulle jag vilja säga att det är anfallsplatserna. Det är en ny situation som vi inte är vana vid i Sverige, att vi har så hård konkurens vad det gäller forwardssidan.
När vi ändå pratar om anfallet. Hur ser du på den relativt hårda kritik som Zlatan fått den senaste tiden?
Jag tycker att den är oförtjänt. Visserligen skulle han kunna förbättra spelet framför mål, men han skapar oerhört mycket och är delaktig i många mål så han är väldigt nyttig för oss i landslaget.
Zlatan gör inte lika många enkla mål som exempelvis Henrik Larsson, men däremot gör han de exceptionella målen som exempelvis mot Italien i EM och det mot Ungern i VM-kvalet.
"Henke" flyttar hem till Allsvenskan. Vad betyder det att han kommer till en så pass mycket sämre liga än La Liga?
Det tror jag inte spelar någon större roll. Tempot är visserligen mycket lägre men Henke är så professionell att han inte kommer att bli påverkad i någon större grad tror jag.
Hur ser du på GIF Sundsvalls degradering till Superettan?
Det var oerhört tråkigt. Jag tror för att fotbollen ska kunna behålla sin popularitet och bredd är det väldigt viktigt att även Norrland har lag med i Allsvenskan.
Gefle IF höll sig ju kvar som tur är men det skulle egentligen behövas lag i Lappland och Norbotten exempelvis, för att det skulle vara optimalt.
Vad betyder det för spelare som Micke Dahlberg och Stefan Ålander, som tillhört stommen i U21-landslaget, att de nu spelar i Superettan?
Det gör det ju inte lättare för dem att ta plats, det är helt klart. Det är en ny situation vi är i nu. Att ha så pass etablerade spelare i U21-landslaget i Superettan har aldrig hänt förr, det ska bli intressant att följa hur det går för dem.
De ska naturligtvis ha en eloge också för att de är villiga att stanna kvar och hjälpa klubben att komma tillbaka igen.
Efter VM har du två år kvar på ditt kontrakt. Vad händer sedan?
Till 99 procent är det definitivt slut som förbundskapten. Då har jag hållit på med det i tio år och känner att de är nog. Men man ska aldrig säga aldrig.
Du har sagt att du ska flytta hem någon gång när du slutat som förbundskapten. Skulle du kunna tänka dig att ta över tränarsysslan i GIF Sundsvall då?
Svårt att säga. Men jag har sagt att är jag frisk vill jag gärna fortsätta att jobba med fotboll efter tiden som förbundskapten. Så om någon klubb vill ha mig och kommer med ett anbud är jag den förste att lyssna.
Till sist, hur går det för Sverige i VM?
Vårt mål är såklart att ta oss vidare från gruppen och efter det så kan allt hända.

FAKTA
Namn: Lars Lagerbäck.
Född: 16 juli 1948 i Katrineholm, men uppväxt i Ovansjö utanför Ånge.
Spelarkarriär: Alby FF 1960-69, Gimonäs CK 1970-74.
Tränarkarriär: Kilafors IF 1977-82, Arbrå BK 1983-85, Hudiksvalls ABK 1987-89, pojk- och ungdomslandslagstränare 1990-95, B-landslagstränare 1996-97, Assisterande förbundskapten 1998-99, förbundskapten 2000-.

Mer läsning

Annons