Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livslång affärsuppgörelse

/
  • Det började som en uppgörelse och slutade med giftermål. Numera bor familjen Strömberg i radhus på Södermalm i Sundsvall.
  • Åttaåriga Ebba har en högtidsstund med pappa Peter varje lördag. Då blir det fika på stan.
  • Peter Strömberg, materialförvaltare i allsvenska fotbollsklubben GIF Sundsvall.
  • Ebba och Cathrin.
  • Cathrin Strömberg träffade sin man Peter redan i unga år. Hon har vant sig vid att han sällan är hemma, och säger att hon aldrig skulle försätta sig i den situationen om det inte vore okej för henne själv.
  • Cathrin och Ebba framför radhuset.

Det började som en ren affärsuppgörelse där de delade bil och lägenhet. Nu är det gifta sedan 17 år. — Man känner när det är rätt, säger Cathrin, fru till Giffarnas materialförvaltare Peter Strömberg.

Annons
Det är en vanlig morgon i familjen Strömbergs liv.
Peter är inte hemma, han börjar på sitt \"vanliga\" jobb på Metso Paper redan sex på morgonen. Och så åker han emellan jobbet på Metso och jobbet som materialförvaltare åt det allsvenska fotbollslaget GIF Sundsvall. Just den här dagen har GIF två träningar och ingen match, så då borde han komma hem vid sjutiden på kvällen om allt går enligt planerna.
Man vet ju aldrig exakt när han kommer. Så jag planerar alltid utifrån att jag är ensam. Det går inte att sitta och vänta på att han ska komma hem. Man får själv se till att saker och ting händer och blir gjorda, säger Cathrin.
Hon har semester, dottern Ebba,8, myser i soffan och äldsta dottern Izza 16, sover fortfarande nere på källarvåningen i det hemtrevliga radhuset på Södermalm.
Årets sommarsemester har familjen redan haft tillsammans.
Vi hade fyra dagar där i början på juli. Då åkte vi allihopa till Stockholm, längre hann vi inte. Så vi inväntar höstens uppehåll och en längre resa för hela familjen, säger Cathrin och ler.
Eftersom Peter är materialförvaltare innebär det att han måste vara på träningarna i god tid både före och efter de andra. Och han är med på läger och matcher oavsett det är borta eller hemma.
De sista fem åren har han haft huvudansvaret för materialfrågan i GIF.
Han tar ett år i taget, så varje höst tar vi en diskussion om hur vi ska göra. Men jag vet att om jag skulle säga att jag vill starta eget eller så, då skulle han säga; fine, då slutar jag med mitt, säger Cathrin.
Hon står just nu i startgroparna med att förändra sitt liv. Barnen börjar bli någorlunda stora och det är dags att göra något nytt. Cathrin har sagt upp sig inom den grafiska branschen och ska helt byta inriktning. Hur det ska gå att kombinera med Peters dubbeljobbande i framtiden återstår att se. Det får höstens årliga diskussion avgöra.
När Peter och Cathrin träffades var de kompisar ett tag. De såg det praktiska i att han fick snylta på hennes lägenhet i stan och hon fick låna hans bil. Men bara nåt år efter var de gifta och på väg mot ett livslångt liv tillsammans.
Sedan dess har det gått 17 år.
Vi fastnade för varann direkt och sedan har det bara flytit på. Det har aldrig varit några problem.
För att få livet att fungera trots att den ena är \"nästan aldrig hemma\" har Cathrin sänkt vissa krav.
Man får sänka kraven på hur det ser ut hemma, inte ha för stora förväntningar och inte ha minutiös planering. Det är klart, ibland blir det för mycket och då kallar jag till familjemöte och sedan börjar vi om efter det.
De valde bort ett liv med stort hus och trädgård på landet för allt i miniatyr inne i stan. Det fungerar bättre för en familj i farten. På lördagarna har Peter oftast ledigt och då har han en sak inplanerad:
Han tar med sig sin ena prinsessa och går på stan och fikar, säger Cathrin och stryker Ebba över håret.
Ebba ser förtjust ut. Hon älskar pappas jobb och när pratet om att han kanske ska sluta med det han gör någon dag kommer upp, då protesterar hon tyst.
Pappa får inte sluta. Han är kung!
Cathrin har aldrig spelat fotboll själv, men är sportintresserad och följer så klart Giffarna i medgång och motgång. Hon går på alla hemmamatcher och berättar om hur frustrerad och arg hon kan bli när hon sitter bredvid \"tyckare\" på läktaren.
Folk har så mycket synpunkter och särskilt när det går dåligt har folk ibland urdumma kommentarer. Det har hänt att jag vänt mig om och sagt ifrån. Det gör mig så oerhört frustrerad när man vet hur mycket klubben och laget kämpar och sliter. Jag önskar att alla kan vara positiva supportrar såväl i medgång som motgång.
Peters jobb som materialförvaltare innebär olika mycket jobb i perioder. Försäsongen är som mest intensiv. Då fungerar Cathrin som informatör i hemmet.
Peter vill göra allt för sin familj... men han är inte alla gånger med i hemmalivet... Men hemmet handlar bara om materiella saker, det är familjen och barnen som är det viktigaste. Och då informerar jag honom vad som händer med barnen, så att han inte missar något.
Ett gemensamt intresse som Peter och Cathrin faktiskt hinner med är golfen.
Häromdagen åkte de hemifrån halv fem på morgonen och hann spela 18 hål innan barnen klivit upp ur sängen. Cathrin har även börjat spela på egen hand och har 36 i handicap. Hon gillar att spela, så länge inte det går ut över barnen.
Hur framtiden ser ut om några år vet inte Cathrin i dag. I dagsläget sitter Peters schema på kylskåpet ett schema som löper en månad i taget under som längst ett år. Cathrin säger att hon trivs med det speciella liv de lever.
Vi skulle nog gå varann på nerverna om vi träffades för mycket, säger hon med ett skratt.

Namn: Cathrin Strömberg.
Ålder: 39.
Bor: I radhus på Södermalm i Sundsvall.
Familj: Gift med Peter Strömberg, har barnen Izabell, 16, och Ebba, 8, tillsammans.
Jobbar med: Media och marknadsföring.

Mer läsning

Annons