Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målsskytten Neemelo laddar om

/

Han gjorde flest mål i Europas högstaligor 2005 och skulle bli Henke Larssons nye lekkamrat i Helsingborg. Men när Tarmo Neemelo nådde Sverige tog det tvärstopp. Nu tar han ny sats – och hoppas skjuta GIF Sundsvall tillbaka till Allsvenskan på vägen. – Jag är inte nöjd med bara två mål, säger han.

Annons
Med sina 192 centimeter och 89 kilo var Tarmo Neemelo precis den rollspelare som GIF Sundsvall letat efter. Som targetspelare i anfallet och komplement till lagets mer kortvuxna spelare.
För Tarmo var låneflytten till GIF och Sundsvall inför årets säsong den nystart han själv behövde efter ett tungt första år i Sverige.
– Jag har försökt hitta mig själv igen. Det går bättre och bättre, säger han inför höststarten på Superettan.
Han talar med enkel engelska och ger ett tillbakadraget intryck.
Säsongen 2005 stod Tarmo på topp. Han blev utsedd till Årets spelare i Estland efter hela 41 mål på 33 matcher med klubblaget TVMK Tallinn, en notering som gjorde honom till Europas meste målgörare säsongen 2005/2006.
Han kom tolva i jakten på guldskon, utmärkelsen till Europas bästa målskytt. När Helsingborg i mars i fjol slantade upp ett mångmiljonbelopp var förväntningarna stora.
Tarmo lämnade Tallinn och tog paus i studierna till idrottslärare.
Men tiden i HIF gick allt annat än på räls. Efter bara fem matcher varav en från start blev det bänken och till slut också utlåning tillbaka till TVMK Tallinn under hösten.
– Det var jobbigt för mig att bara träna och inte få spela i Helsingborg, säger Tarmo.
– Jag tappade mycket på det.
I GIF har det blivit desto mer speltid. Tarmo har startat i elva av 14 matcher i Superettan och gjort två mål. Men han är också den som blivit utbytt flest gånger, sju. I ST:s betygsliga ligger han sist efter halva säsongen.
– Det har blivit lite färre mål än väntat, men det viktiga är att laget vinner och det gör vi.
Hur skiljer sig spelet i Estland mot den svenska fotbollen?
– Framför allt går det snabbare här. Duellerna är också lite tuffare, man måste alltid kämpa hårt om bollen. Det måste man så klart även i Estland, men där finns bara fyra bra lag. I Superettan är nästan alla lag på samma nivå.
Har du hittat in i din roll i GIF Sundsvall?
– Jag känner mig bekväm. Min roll är ganska snarlik den jag har i landslaget.
GIF:s tränare Mika Sankala tycker att Tarmo så här långt har varit viktig som targetspelare.
– Men han måste också göra mål. Vi kan inte spela med en forward som gör två mål på en hel säsong. Det gäller för honom att hitta självförtroendet och målkänslan igen.
Tarmo håller med.
– Jag har inte kommit in i straffområdet så ofta som jag gjorde i Estland. Jag vill göra fler mål i höst och försöker hitta rätt med mina löpningar.
Framtiden i GIF har klubben inte diskuterat.
Framtiden i Helsingborg, där Tarmo har kontrakt över 2009, har han själv inte tänkt på säger han.
– Jag stannar gärna i Sverige, men vi får se vad som händer.

Mer läsning

Annons