Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När vi hälsade på i Naurins sovrum

/

Annons

GIF Sundsvalls bortamatch mot Ljungskile hade redan varit en snackis i ett par veckor, ett toppmöte som kunde avgöra mycket för den fortsatta kampen om de allsvenska biljetterna. Och inte blev mötet mindre intressant när det under dagen kom fram att Ängelholm kunde tvingas till konkurs, uteslutas ur serien och därmed skulle poängen i de matcher som laget spelat räknas bort.

Nej, Superettan var verkligen grejen under torsdagen.

Själva matchen slutade sedan 0–0 och därmed är läget fortfarande detsamma i tabellen – tacka Tommy Naurin för det. GIF hade visserligen flera heta chanser och gjorde i mina ögon en riktigt bra bortamatch, men det var Naurin som klev fram och med sina matchavgörande räddningar såg till att den här toppstriden kommer leva in i det allra sista. Det fick mig att minnas tillbaka till 2011.

GIF Sundsvall tog steget upp till Allsvenskan efter en säsong där Tommy Naurin hade hållit flest nollor i serien och hade näst bäst räddningsprocent av alla målvakter. Morgonen efter avancemanget åkte jag och fotograf Eva-Lena Olsson hem till Naurin som knappt hade klivit upp ur sängen ännu. Vi tog en bild på honom i sovrummet och satte rubriken: "Här vaknar Naurin upp som en allsvensk spelare".

GIF-målvakten berättade om att han ända sedan 2004 då han lämnade Örgryte drömt om att få ta sig tillbaka till Allsvenskan igen, och han skulle fira med en årgångschampagne som han fått av sin pappa för många år sedan. "Den ska jag och Roger Risholt dela på i badkaret i kväll", sa Naurin, och det var inte svårt att förstå hur mycket det där avancemanget betydde för honom.

Sedan dess har Tommy Naurin kämpat sig tillbaka från två korsbandsskador, åkt ur Allsvenskan med GIF Sundsvall och förlorat ett kval för att ta sig tillbaka upp till högsta serien.

Mot Ljungskile i torsdags visade han hur gärna han vill ta sig tillbaka och få revansch. Han klev fram när det gällde som mest och såg till att toppstriden lever vidare. Precis den egenskapen hoppas jag att Tommy Naurin kan förmedla till resten av GIF-truppen.

Mycket står på spel under de sista fem omgångarna av Superettan, men nu handlar det om att vara bäst när det gäller och verkligen våga spela för att vinna. Jag har svårt att se att GIF ska kunna kryssa sig till ett avancemang, utan framför allt i hemmamatcherna så måste man gå för tre poäng för att ta en direktplats. Förra säsongen blev det för många oavgjorda matcher under slutskedet (fyra på de sex sista) och det ledde till ett kvalspel där man misslyckades med att ta steget upp.

För att historien inte ska upprepa sig är det bara hoppas att alla iblandade följer Tommy Naurins exempel. Då kan en hel GIF-trupp vakna upp som allsvenska spelare inom kort.

Mer läsning

Annons