Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu var Giffarna helt borta igen

/
  • Högt upp i det himmelsblå. Efter 5-0-seger mot Assyriska tog GIF mark igen med en duns efter 2-6 på Malmö Stadion. Efter en timmes spel orkade inte gästande Patrik Eriksson-Ohlsson och Elias Storm stå emot MFF.

62 minuter in i bortamatchen mot Malmö FF existerade fortfarande "Högmaneffekten".
Sedan orkade inte GIF Sundsvall längre utan föll ihop. Totalt.
Trots 2-6 gavs ändå några positiva besked.

Annons
Inför matchen, menade tränare Anders Högman att ifall bara GIF kunde hålla 0-0 den första halvtimmen hade man stora poängchanser i Malmö.
Han borde varnat för de sista 30 istället.
I en timme kämpa, sprang, slet och tacklade Giffarna överraskande framgångsrikt.
Det påminde om en överambitiös skidåkare i längdstafetten. Han som hänger med tätgruppen utan att egentligen veta om han orkar. Så länge allt är positivt går det bra. Men när backarna börja tona upp sig går han in i väggen.
Då vi inledde andra halvlek var jag ganska hoppfull. Vi var det bästa laget och ända tills 2-2 trodde jag att vi skulle ro hem de här, menar tränare Anders Högman.
Besviken och bedrövad står han utanför omklädningsrummet på Malmö Stadion. Han talar ganska lågmält men ryggen är rak och blicken fast.
Det är naturligtvis oförlåtligt att släppa in fem mål på 35 minuter men MFF var verkligen bra sista halvtimmen. Och glöm inte att de gjorde 6 mål på 8 avslut.
Vi är ju ett lag med lite sargat självförtroende och jag tyckte man ganska tidigt kunde se att det inte var samma tändning i laget som mot Assyriska. Vad det beror på vet jag inte. Vi har inte haft samma pigga ben på bortaplan som hemma den här säsongen.
Sedan slog inte bytena så väl ut heller, men det är sex matcher kvar och så länge vi har möjlighet att hänga på de andra lagen kommer vi strida.
Det låter inte riktigt övertygande men vad ska Högman egentligen säga?
I omklädningsrummet är det tyst. Helt tyst. Som vanligt är Patrik Eriksson-Ohlsson sist ut ur duschen. Inte heller han är helt modlös.
Vi jobbade hårt för att störa deras uppspel högt upp på plan. Då tar man samtidigt defensiva risker. Jag tyckte det fungerade bra i 60 minuter. Sedan är de oerhört starka. De var väldigt revanschsugna och i spelargången efteråt hörde man att de hetsade varandra: "där fick de jävlarna", berättar Patrik utan att gå in på vilka "de" syftade på.
Det hade nog varit bättre för oss i fall de slagit ut Thun ur Champions League...
Faktum är att efter 12 i andra halvlek och med ett tillbakapressat hemmalag började stora delar av publiken att bua och gloporden haglade. Giffarna hade flera chanser på 31.
Ali Garba var en ständig oroskälla och arbetade också defensivt. Liksom Mikael Dahlberg. Och de liksom inhopparen Andreas Hermansson borde nog gjort något ytterligare mål.
Efter kvitteringen orkade dock inte mittfältet springa hem längre utan försvaret lämnades vind för våg. De flesta av MFF:s mål kom efter andrabollar och klungspel där försvararna både ska vara fler och mer beslutsamma än anfallarna.
Den här kvällen var de inte det.
De var inte ens där.
Samtidigt har vi faktiskt inte spelat så här bra anfallsfotboll på bortaplan den här säsongen. Det låter konstigt att säga det när man förlorar så här men det är ju sant.
Bakom hans rygg skyndar Mikael Lustig förbi med en jättetrunk på ryggen. Det finns ett plan att passa och det är nykomlingen som bär det tyngsta lasset.
Det finns även ett annat plan att passa.
Det som ska flyga Giffarna runt de allsvenska arenorna även nästa säsong. Man har sex omgångar på sig!
Magnus Sjöholm

Bollinnehav : 5248
Avslut, totalt:139
Avslut, på mål: 86
Frisparkar:129
Hörnor: 55
Offside: 06

Mer läsning

Annons