Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖFK hotar med Sundsvallsflytt – igen

/

Kultur- och fritidsnämnden fastställde tjänstemännens förslag om nya hyresavgifter på Jämtkraft Arena.
Östersunds FK får en ny årshyra på 450 000 kronor.
Det har gjort att föreningen på nytt hotar med en flytt till Sundsvall.

Annons

– En ledamot hade ett annat förslag, om att föra in den nya taxan mera stegvis. I övrigt var det en enig nämnd, säger nämndens ordförande Karin Thomasson (MP), om den nya hyressättningen.

Enda justeringen från förslaget var att Östersunds DFF ska kunna hyra arenan mot en årsavgift på 50 000 kronor, om de inte vill nyttja loungen. Förslaget var annars att ÖDFF ska få en årshyra på 70 000 kronor.

– ÖDFF har signalerat att de eventuellt inte behöver loungen, säger Karin Thomasson.

Under tidigare säsonger har Östersunds FK betalat 700 kronor i timmen till Driftaren AB vid superettamatcher. I maj i fjol tog kommunen över driften och då skulle ÖFK betala 15 000 kronor per match. Samtidigt skulle det tidigare priset gälla för redan gjorda bokningar i superettan 2014.

Östersunds FK har rasat mot hyresändringen. Ordförande Daniel Kindberg ville dock inte uttala sig efter nämndens beslut.

– Vi har ingen annan kommentar än den vi avgivit tidigare. Jag har sagt det jag har sagt och i övrigt hänvisar jag till vår klubbchef (Lars Landin), säger Daniel Kindberg.

I fjol hotade Östersunds FK med att flytta sina hemmamatcher till Sundsvall när kommunen tagit över arenadriften och man låg i tvist om hyrorna. Då gällde det bland annat kansliet på arenan.

Nu spelar föreningen ut samma kort.

– Det alternativet (Sundsvall) finns ju. Det är den närmsta arenan som är godkänd och spelar vi inte i Östersund så är den närmast, säger Lars Landin enligt fotbollskanalen.se.

Tidigare i veckan, innan tjänstemannaförslaget var klubbat, undertecknade han ett kritiskt brev på ÖFK:s hemsida.

– Jag tycker det är ett vansinnigt förslag. Som vi ser det så är det ett sätt för kultur- och fritidsnämnden att tjäna pengar på att vi spelar i superettan, säger Lars Landin enligt fotbollskanalen.se.

Karin Thomasson om den nya årshyran:

– Jag kan förstå att ÖFK tycker det är en kraftig höjning, men jag tror nog att de var ganska beredda på att det skulle bli en höjning. De vet hur det ser ut på andra håll. Vi har också tittat på andra kommuner och ser att vi sitter ganska rätt i vår nivå.

Hon menar dock att frågan får en smula fel fokus.

– Jag vill lyfta frågan från den här nivån att det är vi i kultur- och fritid som stångas med ÖFK. Vi anpassar vår arena till elitfotboll och tycker det är fantastiskt roligt att vi har ett elitlag. Det medför dock kostnader. Förbunden ställer ganska höga krav på arenan i samband med till exempel superettan, och nästa gång är det kanske hockeyn som kliver upp en nivå och får nya krav. Där tycker jag att föreningarna ska börja agera inom sina förbund, säger Karin Thomasson.

Sporten har sökt Lars Landin för ytterligare kommentar.

Mer läsning

Annons