Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fick spelarna bort Halvorsen

/
  • — Vi blev informerade om det här tidigare. Sånt här är upp till styrelsen att avgöra, och egentligen ska jag inte säga något om det. Men det var starkt av Jan Halvor att komma in och berätta för oss om sitt beslut, säger Peo.

Det tog mindre än ett dygn efter 0—6-förlusten mot Halmstad. Sen var Jan Halvor Halvorsen borta. ST-sport berättar om spelet bakom kulisserna när spelarna fick bort sin norske tränare. — Vi behövde ett nytt ansikte, säger Johan Andersson.

Annons
I slutet på november presenteras Halvorsen som efterträdare till avhoppande Rikard Norling och Patrick Walker.
Då säger norrmannen:
Jag är en offensiv tränare och vill spela en attraktiv fotboll där spelarna ska våga. Så har jag alltid arbetat som tränare.
Grunden i hans fotbollssyn är två balansspelare på mitten i något som ses som 4231 och GIF spelar enligt den modellen under hela försäsongen.
Redan i premiären mot Elfsborg är det dock vridet till 442. Det slutar med succé seger med 31.
Men trots detta så har det redan börjat grymtats inom spelartruppen och missnöjet blir allt större.
Punkter som irriterar spelarna:
* Det finns inget eget spel och spelarna vet inte hur de ska agera på planen.
* Genomgångarna före match genomförs utan speciellt prat om motståndaren. Om svagheter, styrkor och detaljer att tänka på.
* Olika uppställningar prövas dagen före match. Mot för tidigare GIF-tränare får spelarna inte veta laget i god tid före avspark. Besked kommer 1,5 timme innan avspark, som när 19-årige Linus Johansson ska göra debut från start mot Hammarby. Dessutom finns Halvorsen inte på plats vid matsamlingarna timmarna innan avspark på hemmamatcherna.
Halvorsens person är ingen i truppen som störs sig på, då norrmannen går hem med sina skämt och sin ganska nära relation med spelarna.
Men det rent fotbollsmässiga missnöjet når styrelsen.
Början till slutet är långt innan det kritiska dygnet som skakar GIF Sundsvall.
Det som startar strax före halv sex på Örjans Vall på söndagkväll, då Andreas Johansson sätter 10 till HBK.
Början till årets praktfiasko med 06 i baken.
25 timmar senare sitter Jan Halvor Halvorsen i konferensrummet på Giffarnas kansli och säger:
Det var då jag insåg att de inte stod bakom mig. När 60-70 procent av spelarna inte var beredda att dö för dräkten och poängen insåg jag att något var väldigt fel.
Han har gjort sitt som GIF-tränare.
Men vi vrider tillbaka klockan drygt två helvarv och vänder tillbaka till Örjans Vall.
06.
Förnedring och utspelning.
Och efter matchen på Örjans Vall är nederlaget totalt. Ingen GIF-spelare ställer upp på Canal+ obligatoriska spelarintervju efter matchen, och väl inne i omklädningsrummet vägrar de flesta spelarna att ge några kommentarer.
Jag orkar inte med er idag. Det får räcka så, säger Fredrik Sundfors när pressen vill få en kommentar om fiaskot.
Vid åttatiden på söndagkväll lämnar planet Halmstads flygplats för destination Midlanda.
Ombord finns 17 spelare och två tränare, flera ledare och en del styrelsemedlemmar. Genast påbörjas analysarbetet, och spelarna går igenom vad som gått snett. Kritiken mot Jan Halvor som har funnits en längre tid har nått sin kulmen.
Vi gick igenom matchen direkt på planet hem. Det fanns en del att snacka om, säger lagkaptenen Patrik Eriksson Ohlsson.
Efter landningen i Sundsvall beger sig spelarna direkt hem, men samtidigt för Peo och flera andra spelare direkta diskussioner med ledningen och klubbchefen Urban Hagblom om hur den kritiska situationen ska lösas. Ganska tidigt blir det klart att tränarfrågan är den viktigaste punkten, och det beslutas att GIF:s ledning och spelarrådet ska träffas på måndagsförmiddagen.
Då sätter sig Hagblom och Halvorsen ner och har en lång nattmangling där situationen i norrmannens framtid diskuteras.
GIF Sundsvall vaknar upp på måndagmorgon till en av de tyngsta dagarna i klubbens historia. Laget är sju poäng ifrån en kvalplats i den allsvenska tabellen, och efter 06-förlusten är alla spelare, ledare, styrelsemedlemmar och fans både bittra och besvikna.
På Patronernas gästbok fortsätter diskussionen om framtiden, och så väl spelarna som ledningen får skit för sitt agerande.
Samtidigt så har nattmanglingen mellan klubbchef och tränare tagit vid pånytt, efter några få timmars sömn.
Strax därefter är det spelarrådets med Patrik Eriksson Ohlsson, Fredrik Sundfors, Tommy Bergersen och Andreas Hermansson tur att träffa bland andra Urban Hagblom och föra fram sin ståndpunkt.
Något riktigt spelarmöte har inte hafts varken under kvällen eller natten, men beslutet att förmå Halvorsen att avgå är ändå lätt att ta.
Det är emot mina och föreningens principer att göra sig av med en tränare. Det har aldrig hänt förut. Men i det här fallet behövde det hända någonting, säger Urban Hagblom.
Samtidigt som spelarrådet och styrelsen har haft sitt möte har också huvudpersonen, den karismatiske norrmannen Jan Halvor Halvorsen, tagit sitt beslut.
Efter spelarnas tydliga demonstration på planen ser han ingen annan utväg än att lämna klubben. Om inte annat för att ge GIF Sundsvall en nystart och en chans att greppa det sista allsvenska halmstrået.
Jag kände inte att jag hade full tillit från gruppen. Jag var väldigt besviken, precis som alla andra, men jag fick tydliga signaler från spelarna och styrelsen att jag inte kunde vara kvar, berättar Jan Halvor Halvorsen.
Vid halv fyra-tiden på måndageftermiddagen ska Giffarna börja sitt obligatoriska styrkepass dagen efter match, men alla vet att allting inte står rätt till. När alla spelare samlats i omklädningsrummet tar Jan Halvor till orda:
Jag har beslutat mig för att ställa min plats som tränare för Sundsvall till förfogande, säger han, och tackar spelarna för tiden tillsammans.
När träningspasset inleds lämnar Jan Halvor Idrottsparken och fystränaren Pelle Ljungström tar över. För en gångs skull väljer många spelare att spela fotboll i stället för att fysa, och på en miniplan möter de yngre de äldre. Gamlingarna vinner, och efteråt andas spelarna optimism, trots tabelläget.
I ett sånt här läge är det så klart inte enbart tränarens fel. Men det var nog bra att något hände, säger Tommy Bergersen.
Patrik Eriksson Ohlsson utses informellt till spelarnas talesman:
Vi blev informerade om det här tidigare. Sånt här är upp till styrelsen att avgöra, och egentligen ska jag inte säga något om det. Men det var starkt av Jan Halvor att komma in och berätta för oss om sitt beslut, säger Peo.
När lokaltidningarna försöker få kommentarer från spelarna vägrar de flesta.
Vi hänvisar till styrelsen, säger Fredrik Sundfors.
Johan Andersson ställer dock upp:
Vi behövde ett nytt ansikte, säger Johan Andersson, men blir snabbt hejdad av Sundfors.
Vi har sagt inga kommentarer, eller hur? säger GIF-keepern till Johan.
Urban Hagblom vill inte säga nåt och hänvisar till en i all hast ihopkastad presskonferens.
På presskonferensen klockan halv sju kommer till slut det officiella beskedet från Giffarnas ledning:
Vi har tillsammans med Jan Halvor Halvorsen kommit fram till att han slutar som tränare för GIF Sundsvall.
Spelarna har fått sin vilja igenom.
Det tog ett dygn efter fiaskot i Halmstad.
Nu ska vi stötta Anders Högman till 100 procent och verkligen kriga på, säger Peo.

Mer läsning

Annons