Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsäventyret är över

/
  • Forna lagkamrater i samtal med varandra. Från och med i dag är Fredric Lundqvist Viking Stavangers spelare.
  • En går och en annan kommer. Fredric Lundqvist lämnar Giffarna medan Ali Gerba kommer.
  • I dag lämnar en favorit Idrottsparken. Fredric Lundqvist flyger till Norge för att testa sina egna vingar som utlandsproffs.

Sundsvallsäventyret är över. För den här gången. Nu ska Fredric Lundqvist visa att han är lika mycket Viking som någon annan i Stavanger. — Jag hoppas att vi kan vara med och slåss om guldet, säger \"Lunkan\".

Annons
Världens bästa Lunkan lämnar GIF. Och blir en Viking i Norge.
Jag ser tillbaka med glädje på min tid i GIF. Stadion har blivit byggd, spelarna är heltidsanställda. Mycket har hänt under min tid i klubben, säger Fredric Lundqvist efter 5,5 år i GIF.
Vi blickar ut över ett tomt IP. Läktarna gapar stort och ensamt. Sista träningen med gänget är gjord den också. Den var modell lättsam. Medan solen kämpar för att nå igenom molntäcket duggar avskeden från forna medarbetare tätt. Klart det känns för Lunkan att lämna Sundsvall.
Det känns lite vemodigt, det är klart. Jag känner för GIF, men nu är beslutet taget och det känns bra. Jag tror lösningen är den bästa för alla parter, säger Fredric.
Lösningen innebär att Lunkan går, men Giffarna får pengar honom. Det kunde blivit annorlunda. Kontraktet med GIF gick ut efter denna säsongen.
Det känns jäkligt bra att klubben får pengar för mig. Jag kunde suttit av kontraktet och gått gratis, men det var inget alternativ tycker jag.
Varför blev det Viking?
Det handlar mer om en sportslig utmaning än pengar. Jag vill nå högre och bli bättre som fotbollsspelare. Jag har sagt till GIF att jag inte tänkte lämna för en likvärdig klubb. Viking känns kanonbra och förhoppningsvis kan vi vara med och slåss om guldet.
Vad tycker du om Stavanger som stad?
Den är som Sundsvall, runt 100 000 invånare och fin natur. En mysig stad där det inte tar mer än tio minuter med bil att ta sig överallt.
Redan i dag lyfter Lunkan. Från Stockholm via Olso och vidare till Stavanger. Redo att testa sina egna vingar som utlandsproffs. Eller som Lunkan själv uttryckte det på skämt i går. \"Ja, det är väl halvproffs i alla fall. Det är ju bara till Norge\".
För långt bak finns en tanke. En dröm om att nå längre än till Norge.
Proffslivet för mig är de stora ligorna i England, Italien och Spanien. Men man kommer dit man förtjänar brukar jag säga. Det gäller bara att vara tillräckligt bra.
Kan du tänka dig en återkomst till Giffarna i framtiden?
Det är inte alls omöjligt att jag dyker upp igen. På senare år har det varit Sundsvall jag menat med \"hemma\". Jag har rotat mig här med jobb och kompisar.
Till 2007 sträcker sig kontraktet med Viking. Efter det kanske Lunkan är redo för en ny sväng med GIF. Kanske att världens bästa Lunkan kommer hem igen.

Lunkan om:
Årets bottenstrid:
Jag är helt övertygad om att vi klarar oss. Vi har haft mycket skador som har ställt till det, och även om det inte bara har varit otur så har vi för bra trupp för att åka ur. Vi är fortfarande ett glatt gäng och det är viktigt för harmonin. Men det gäller ändå att hålla modet uppe.
Roligaste minnet:
Alla våra måstematcher i tuffa lägen som vi klarat av. Och all gemenskap i laget tillsammans. Det har blivit många minnen och tokigheter på vägen.
Värsta minnet:
Säsongen 2003 var det ondo hela tiden. Ett tufft år. Vi fick kvala på 19 poäng. Det skulle vi egentligen åkt ut på. Tom Kåre Staurvik blev sparkad också.
Då och Nu Lunkan:
Proffsdrömmar: Då: Allsvenskan var så stort då så jag tänkte inte längre än så. Nu: Nu är det norska ligan som gäller (skratt).
Allsvenskan: Då: Det var många bra spelare i allsvenskan när jag kom. Allbäck var kvar, Kåmark spelade, Anders Svensson och Fredrik Berglund var i Elfsborg. Dessutom var det lättare att bli proffs för spelarna då. Nu: Nu är allsvenskan på gång igen. Proffsen kommer hem och ligan känns hetare igen.
Sundsvall som stad: Då som Nu: Det är hemma för mig. Det kändes rätt på en gång.
GIF Sundsvall: Då: Ett gäng division ett-spelare där bara en-två spelare hade rutin från allsvenskan. Det var en utmaning. Klubben var tvungen att bevisa att vi hörde hemma i allsvenskan. När de började bygga nya läktare här på IP fick vi byta om i röda baracker som låg borta vid anslagstavlan. Då fanns här bara två läktare, IP tog in max 5000 och det var fullt nästan varje match. Nu: Jag har fått se klubben växa sen det lilla gröna kansliet till en förening som omsätter 35 miljoner. Mycket har skett.
Hemkär: Då som Nu: Jag har alltid satt som stort pris att trivas. Det var en stor anledning till att jag valde bort Djurgården 2002.
Fakta Fredric Lundqvist:
Aktuell: Lämnar GIF för norska Viking Stavanger i dag. Ålder: 29. Längd: 180 cm. Vikt: 78 kg. Moderklubb: Gammelstads IF. Kom till GIF från: IFK Luleå, 2000. Allsvenska matcher/mål: 126/13. Allsvenskan matcher i år: 11. Mål/assist i år: 2/1. Landskamper: 5 A, 6 J.

Mer läsning

Annons