Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartvik på väg upp igen - med en Lindfors i laget

/

För 31 år sedan avancerade Svartvik till fotbollens division III. På en av ytterbacksplatserna: Anders Lindfors.
I dag spelar det röd-vita Njurundagänget på nytt för en plats i trean. På en av ytterbacksplatserna: Peter Lindfors.
– Hu'a, vad åren går konstaterar Lindfors den äldre.

Annons
Svartviks IF är Medelpads äldsta idrottsförening med fotboll på programmet.
Länge kunde man också stoltsera med ett fotbollslag som hävdade sig väl, både i konkurrensen inom distriktet som utanför landskapsgränsen.
Men efter några goda år på 1960-talet noterades en nedgång innan Göran "Knorr" Carlsson tog över tränarskapet och på två år förde Svartvik från femman till trean.
Vi vann femman 1973 och året därefter tog vi hem division IV-serien, som då också innehöll lag från Jämtland-Härjedalen, minns Anders Lindfors.
När det gäller spelartruppen är det sämre ställt med kom-i-håget.
Jag är så dålig på namn, ursäktar sig den gamle backtuffingen, som dock vet på råd och lotsar oss in i klubbhuset, för att kolla in väggen med ett antal lagbilder.
Och där hänger förstås ett fotografi från nådens år 1974.
Med en hel del lokala profiler.
Vi var fler Svartviksgrabbar i laget på den tiden. Som bröderna Olsson, Kenneth Svensson (numera IFK-tränare), Stig Edström och målvakten, Mats Sandström, var väl också härifrån, säger Anders leende.
Gästspelet i den högre serien blev dock kortast möjligt.
Ja, det blev bara en säsong i trean den gången, berättar Anders Lindfors, som dock för egen del blev mer bofast i division III-miljön några år senare. I grannklubben Essvik, som under stora delar av 1980-talet var ett stabilt och duktigt division III-lag.
Sonen Peter har också pendlat fram och tillbaka över Harabergsbron.
Jag började förstås här på Hemmanet. Vi bor ju alldeles intill planen. Men när jag var tio var vi för få killar för att få ihop en riktig trupp, så då började jag i Giffarna, innan det blev just Essvik i ett par år.
Vi siktade på att få upp ett Njurundalag i pojkallsvenskan och då blev det i Essvik vi samlades...
Inget märkvärdigt resonemang för dagens ungdom.
Annat var det på pappa Lindfors tid, då rivaliteten mellan de båda "arbetarlagen" var hård.
Men ändå har man alltid haft en viss känsla för de andra lagen här i Njurunda. Utom Stockvik, då. Där har jag nog aldrig kunnat tänka mig att spela, skrattar Anders Lindfors.
Peter Lindfors fortsatte flytta runt några år, för efter knatteåren i Giffarna och pojkåren i Essvik blev det Kovland och spel i just pojkallsvenskan ett år innan GIF Sundsvall på nytt lockade med spel i juniorallsvenskan.
Inga problem. Vi håller hårt på Giffarna inom familjen och har haft säsongskort i flera år, säger Anders.
Peter ångrar heller inte satsningen i stan.
Men efter juniorerna blev det till att hitta ett nytt lag att spela i och då blev det här hemma, och det känns förstås bra. Det lag vi har i år är riktigt bra. Det bästa jag spelat i sedan jag flyttade tillbaka för tre år sedan. Och vi är i alla fall ett par, tre ur-svartvikare, säger Peter Lindfors.
Tre omgångar återstår. Två poäng skiljer ledande Svartvik från tvåan Sund. Till dagens motståndare, Sidsjö-Böle IF på fjärde plats, ytterligare tre poäng.
Skulle vara kul om det höll hela vägen, säger Anders och pekar på ett gott omen:
Jag var 21 när vi gick upp -74. Peter är 21 i år.
Roland Engström

Mer läsning

Annons