Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Plast ingen konst i Sundsvall

Fyra–fem år. Längre än så lever ingen konstgräsmatta i Norrporten Arena – och nu är det dags för byte igen.
Till nästa hemmamatch mot Varberg måndagen den 20 oktober ska den nya mattan vara redo för Superettan.
– Behövligt. Nu blir det längre strån och litet långsammare spel. Mer likt "vanligt gräs", säger arbetsledre Ove Näslund.

Annons

Näslund är något av en expert på konstgräs och har haft flera förtroendeuppdrag för Svenska Fotbollförbundets räkning, vid sidan av sitt jobb på Kultur och Fritid i Sundsvall.

För honom råder det ingen tvekan. Och debatten inom damfotbollen, där nästa VM (i Kanada) ska spelas på konstgräs, har han ingen förståelse för.

– Konstgräs hör framtiden till. Vår arena här i Sundsvall måste efter omläggningen godkännas och det är tuffa krav som det internationella förbundet, FIFA, har för hur snabbt bollen ska rulla, hur hög studsen är och så vidare.

– Självklart kollas allt sånt upp också inför ett så stort mästerskap som VM, så jag tror farhågorna är obefogade, säger Ove Näslund.

För Sundsvalls del lades den första konstgräsmattan in i IP, eller Norrporten Arena, 2002, vilket gör att kunskapen om och känsla för det som belackarna kallar plastgräs är större här än på många andra håll.

I det senaste avsnittet av GIF-puls Studio gör vi förutom en gräslig koll en sista tillbakablick och analys av Huskvarnamatchen i måndags (2–1 till Giffarna).

Mer läsning