Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två GIF-lag för mycket för Allsvenskan?

Annons
Finns det plats för mer än ett Norrlandslag i fotbollsallsvenskan?
Jodå, självklart är det så. Men frågan är om förutsättningarna och kvaliteten räcker till för både GIF Sundsvall och Gefle IF i högsta serien också efter årets sista omgång långt fram i oktober.
Jag tror inte det, så det gäller att njuta medan vi kan.
Närmast i kväll, då det för första gången på 70 år serveras en allsvensk match av derbykaraktär norr om Dalälven.
För oss i Sundsvall är det första gången någonsin som fotbollssupportrarna kan åka på en bortamatch och veta att det inte blir sena natten innan man är tillbaka, och detta är ju både historiskt, skönt och fantastiskt kul.
Som stimulans och motor för fotbollsintresset i det av hockey (och lite bandy) dominerade södra och mellersta Norrland kan det inte bli bättre. Dessutom är avståndet ändå tillräckligt långt för att de nuvarande storklubbarna i Gästrikland och Medelpad ska kunna känna bedriva sin verksamhet utan att med alltför stor ängslan och oro snegla de där 20 milen söderut eller norrut...
Tyvärr är jag dock rädd för att Gävle tur och retur i kväll blir det första och näst sista derbyt på flera år.
Däremot är jag långt ifrån så säker som jag skulle vilja vara, att det är GIF från Sundsvall och inte GIF från Gävle som återfinns i Allsvenskan 2006. Skulle nämligen inte bli alltför förvånad om de här båda lagen tar ihjäl varandra i jakten på nytt kontrakt.
Sett till meritförtreckning och rutin är det inget snack om vilket GIF-lag som är det bästa.
Fredrik Sundfors har varit landslagsaktuell i flera år. Det lär inte Mattias Hugosson i Geflemålet bli, någonsin.
Högerbacken Fredric Lundqvist fanns med i den senaste A-landslagstruppen, och hade under januariturnén till USA sällskap av klubbkompisen Mattias Nylund. Ingen i Geflelagt fanns med där.
Patrik Eriksson-Ohlsson är svensk mästare och rankas som en av seriens bästa huvudspelare. Dessa meriter hittar vi heller inte hos någon i Gefle IF.
Och så vidare och så vidare lagdel för lagdel.
Har GIF Sundsvall tänkt sig spela allsvenskt också nästa år och försöka göra verklighet att drömmarna om att på ett eller annat sätt ta sig ut i Europa är seger över Gefle en nödvändighet.
Men om vi bortser från dessa pappersekvationer blir läget ett helt annat.
Efter att ha följt varandras öden och äventyr hittills under den här våren är jag tämligen övertygad om att Per Olssons ljusblå tycker sig ha världens chans att en gång för alla få kontakt med lagen i tabellens mittskikt och på så sätt se till att hänga med i kampen kring strecken också när våren övergår i försommar.
Mitt favoritlag i Gästrikland har initialerna SIF och dit har GIF långt, oavsett om vi med GIF menar Sundsvall eller Gefle.
Gösta Dunkers, Arne Hodins, "Tjofsen" Olssons och Lennart Anderssons Arsenalskrudade lag hade nämligen under flera decennier kapacitet att då och då slåss om medaljerna.
Det är vi några generationer fotbollsälskare som inte riktigt vågat tro på.

Fakta Allsvenska Norrlandsderbyn
193334
Gefle IFSandvikens IF 23
Sandvikens IFGefle IF 23
193435
Gefle IFSandvikens IF 25
Sandvikens IFGefle IF 31

Mer läsning

Annons