Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utanförskapet tränger sig på

Annons
Allsvenskan i fotboll. När färgskalan utanför fönstren inskränker sig till färgerna grått, vitt, svart och lite brunt, och med en fiaskobetonad andra upplaga av Royal League som nordisk vinterkost, borde man inte känna sig så nedstämd som jag faktiskt gör när tankarna snöar in på att det om bara några dagar är dags för premiär igen.
I går samlades det allsvenska fotbollsfolket i Borås för att liksom ta pulsen på varandra och insupa en sista aptitretare inför allvaret.
Och för första gången på sex år står vi på ST över träffen.
Vi befinner oss ju utanför nu. Giffarna är inte med i societeten längre. Och inget annat Medelpadslag är ens i närheten. Klart det suger och känns surt...
Okej, visst kan det bli mycket av \"jätteklubben för inbördes beundran\" när den allsvenska storfamiljen samlas, och visst kan tränarsnacket bli både försiktigt och klichéaktigt emellanåt. Men det hör till spelet, och med åren lärde vi oss läsa mellan raderna.
Det är bara att hoppas, att gästspelet i Superettan blir ettårigt den här gången. För just den här tiden på året, när mars ska gå över i april, och vårvinter bytas ut mot riktig vår, ja då är det inte mycket som slår ut den allsvenska fotbollsstarten. Att det dessutom är VM-år i år gör förstås inte det hela mindre intressant.
Mina tippartalanger är, som bekant, av varierande klass. Så en tippad sluttabell tänker jag inte ge mig på förrän det är dags för Superettan om drygt två veckor.
Men några små funderingar och synpunkter har jag förstås.
Som att HIF med en frisk och hel Henrik Larsson tillbaka från Barcelona under den långa hösten omöjligt kan misslyckas med att ta en plats bland de fyra medaljlagen. Just det, fyra(!), eftersom det i Allsvenskan sedan urminnes tider delas ut både ett stort och litet silver...
Som att Malmö FF kan komma att gynnas av att ha haft en lugnare försäsong än de senaste åren. Det där med Real Malmö verkar i alla fall tillfälligt ha lagts i malpåse.
Som att Gästriklands GIF, det vill säga Gefle IF, borde ha alla möjligheter att lura både experter och motståndare ett år till. Så starkt är grundspelet. Så svårgenomtränglig är defensiven.
Som att Öster, vid en första anblick, ser bräckligast ut av nykomlingarna.
Som att IFK Göteborg kommer att gnugga på i toppen, medan fjolårets stora göteborgska överraskning, Häcken, riskerar att dippa rejält utan Stig Töfting och Dulee Johnson.

Publikt vinner förstås Allsvenskan på att en publikstark klassiker som AIK Norr-landslaget från Sundsvall, och även GAIS har ju en trogen supporterskara, så det skulle inte förvåna mig om snittsiffran åter star ett litet skutt uppåt.
Men vi som vant oss vid att kunna och fortfarande vill se allsvensk fotboll på TV?
Vad händer med oss? Finns det någon kanal eller något bolag som kan orkar och vill satsa de pengar som krävs?
Avtalsfrågan var så sent som i går kväll ännu inte löst och det är faktiskt en av flera stora och negativa nyheter som drabbat fotbollen de senaste veckorna.
Jag längtar, kan bara fortsätta sucka, och sukta...

Mer läsning

Annons