Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vild Woxlin kan vinna slaget åt Gefle

Annons
Slaget om Norrland.
Bara en kan vinna. Men två kan förlora.
Tyvärr.
I sjätte omgången ska Gefle IF och Gif Sundsvall på Strömvallen i en urladdning bestämma om något av lagen är på väg att hitta en allsvensk balans.
Även om det var spännande i några dagar så har TV3 och hockey-VM åter gett falsk marknadsföring ett ansikte.
Därför ett klargörande för fotbollskonsumenter:
Vill man se rolig fotboll ska man stanna hemma och bläddra med fjärrkontrollen.
Det här är Slaget om Norrland.

Gefle IF:s tränare Olsson släppte inte laguppställningen. Olsson kunde dock inte dölja allt, och försökte inte heller. Johannes Ericsson är sjuk och nu tvingas GIF troligen spräcka det väl inspelade mittfältsparet Ericsson/Woxlin. Om Olsson väljer Makondele istället för Westlin framåt är det dock en smärre knall.

När säsongen började hade GIF Sundsvall en position som mittenlag från ifjol att bygga från, en nivå man med kärv envishet skaffat sig under fem säsonger i allsvenskan.
Nye tränaren Jan Halvor Halvorsen lanserade idéer om ett mer spelande lag än det som överraskat experterna år efter år. Sånt där känner man igen; resultat imponerar under en tid sedan börjar folket kräva underhållning också, och så renoverar man ett fungerande bygge bara för att modet förändrats.
GIF Sundsvalls inledning av allsvenskan är nu en större missräkning än de blott tre poäng som Gefle IF spelat ihop.
Ändå är krisen och kaoset i Sundsvall ingen fördel för GIF; Giffarna vet precis som hemmalaget att det här är matchen innehåller en trepoängsbelöning som bara måste erövras.

Det är GIF Sundsvall som är storebror, och som på många plan agerat precis så envist, egensinnigt och målmedvetet som Gefle IF vill göra bara man klarar det första året av ständiga överlevnadsprov i allsvenskan.
Men i kväll står broder mot broder, och Gefle IF måste växa sig ikapp och förbi under 90 minuter som inte kommer att bli vackra men som kommer att vara vansinnigt viktiga.
Slaget om Norrland är matchen där en förlust inte går att hantera utan skyddshandskar, och ett oavgjort resultat kan vara slöseri med energi.

Det h-a-r faktiskt spelats Norrlandsderbyn förut, men för att få grepp om det måsta man bläddra sig dammiga i allehanda historieböcker.
Norrlandslag i allsvenskan räknas nämligen mest i ental.
Men säsongerna 193334 och 193435, GIF:s första allsvenska insats, var Sandvikens IF också där.
SIF var bäst, förstås. GIF vann en av fyra matcher, 32 borta faktiskt. Men SIF vann med 32 på Strömvallen 193334, och både matcherna året efter med 52 i Gävle och 31 i Sandviken.
Sedan dess har Norrlandslagen utmanat övriga Sverige utan inbördes konkurrens. Sandvikens IF har 21 allsvenska säsonger, Gif Sundsvall gör nu sin tolfte, IFK Sundsvall har hunnit med fem, Brynäs, Sandvikens AIK, Umeå, IFK Luleå, Holmsund har varit upp och vänt och GIF gör sitt femte försök.
Och Brage ligger i Borlänge som ligger i Dalarna som ligger i Svealand, vill bara kart- och geografi-besserwissern påpeka för att undvika insändare.

Jag skriver det självklara i Gävle: Ikväll måste mittfältaren Mathias Woxlin vara lika vild och vinnande som i matchen mot Assyriska.
Annars är slaget förlorat.

Mer läsning

Annons