Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska fotbollsdamerna invigde OS med seger: "Viktigaste att vi tog tre poäng"

/

När anfallsspelet gick i stå krävdes det ett viljemål från en mittback.
Nilla Fischer knäade in 1–0 på hörna och räddade Sverige i OS-premiären mot Sydafrika.
– Det var lite segt ibland. Men det viktigaste var att vi tog tre poäng, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Annons

Det var riktigt glest på läktarna på Olympiastadion i Rio de Janeiro, där friidrotten under OS ska ta vid när fotbollen spelat sina första omgångar. En tidig, lokal, avsparkstid, att det var mitt i veckan och två dagar före den faktiska invigningen gjorde att Sverige och Sydafrika nog bara hade det faktum att Brasilien spelade efter att tacka för att det över huvud taget var någon publik på matchen.

Och kanske var det lika bra det, för den första halvleken av det första som hände i OS var ganska tråkig.

Sverige och Pia Sundhage har haft näst intill perfekta förberedelser inför mästerskapet och besegrade bland annat VM-silverlaget Japan med 3–0 före avresan till Brasilien. Under ett helt år sedan VM-fiaskot i Kanada har Sverige i officiella landskamper bara släppt in ett mål, och ofta även öst på framåt. Kosovare Asllani har hittat tillbaka till gammal god form och dessutom accepterat och presterat i en roll på mittfältet i stället för i anfallet.

Sydafrika är på pappret ett mycket svagare lag än Sverige, även om "Banyana Banyana" – som laget kallas – tidigare i somras lyckades spela jämnt mot USA i en träningsmatch och bara förlorade med 0–1.

Under normala omständigheter ska Sverige inte ha några problem med att avfärda ett lag som Sydafrika. Men så är en premiärmatch alltid en premiärmatch, med den anspänning som det innebär.

Sverige dominerade matchbilden, men det gick trögt och anfallsspelet var tämligen uddlöst. Linköpings Fridolina Rolfö fick chansen från start bredvid Lotta Schelin och Sofia Jakobsson i anfallet och var till en början matchens behållning med fina inspel och läckra chippar.

Men till de riktigt heta målchanserna hade Sverige svårt att hitta, utan anfallen blev mest till hörnor som Sverige inte lyckades förvalta trots att nästan samtliga blågula spelare hade minst en decimeters längdövertag på sydafrikanskorna.

Den andra halvleken fortsatte till en början likadant. Först i den 75:e matchminuten kom målet när Elin Rubensson, som bytte av Lisa Dahlkvist i paus, slog en hörna som Sydafrikas målvakt Roxanne Barker stötte längs mållinjen och som Fischer till slut forcerade in.

Det var inte snyggt, men det räckte.

– Egentligen är det skit samma vem som gör målen. Bara att vi vinner är det bästa som kunde hända, säger Nilla Fischer till Viasat Sport.

– Vi har mycket boll, men det händer inte mycket. Det var dålig fart.

Pia Sundhage:

– Vi spelar ju inte som vi ska. Vi spelar inte bra, men det är ett bra resultat.

Sverige fick avsluta matchen med tio spelare sedan Jessica Samuelsson skadat sig i slutminuterna, och Sverige redan genomfört samtliga sina byten.

Natten mot söndag, svensk tid, väntar Martas Brasilien i en betydligt tuffare utmaning för svensk del.

Mer läsning

Annons