Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige reste sig i skakig match – kvitterade i slutminuterna

Sverige började bra. Irland fortsatte bättre. När de gula och blå var alltför försiktiga var de gröna helt klart mer aggressiva. Men Sverige reste sig och med hjärtat i halsgropen kunde de blågula ta sin första EM-poäng.

Annons

Det var ett starkt svenskt herrlandslag med till synes gott självförtroende som klev ut på Stade de France inför i princip fullsatta läktare. Och det började bra. Sverige tryckte på framåt med Zlatan Ibrahimovic och Emil Forsberg. Men Irland tog snart över initiativet och det var plötsligt skakigt i det svenska försvaret när Irland fick chans efter annan.

Irland krigade hårdare och Sverige var stundtals ofokuserat. Jeff Hendrick var ett ständigt orosmoment, liksom Seamus Coleman, framför det svenska försvarsområdet. I bakgrunden fanns också spelkreatören Wes Hoolahan som skapade mycket från mittfältet.

Mikael Lustig utgick med en förmodad ljumskskada i 45:er minuten.

Det kanske mest oroande var att se hur Irland pressade svenskarna när Sverige hade bollen samtidigt som Marcus Berg inte fick till spelet. Irland var helt klart bättre i första halvlek och hade flera fina chanser. Dessutom gick Mikael Lustig ut skadad strax innan halvtidsvilan (förmodad ljumskskada) och ersattes av Erik Johansson. Victor Nilsson Lindelöf gick ut som högerback.

– Sverige fick inte alls igång spelet i första halvlek, och att dessutom Mikael Lustig tvingades kliva av var ett riktigt tungt bakslag. Han var en av planens bästa spelare i genrepet mot Wales, och det tvingade dessutom Erik Hamrén att ändra på mittbackspositionen då Nilsson Lindelöf fick spela högerback, säger Oskar Lund, Sporten, som var på plats på Stade de France.

Erik Johansson ersatte skadade Mikael Lustig.

Det gick bara några få minuter av andra halvlek innan Wes Hoolahan satte ett rättvist ledningsmål för Irland. Men det verkade också vara vad Sverige behövde. Det kom strax därefter tre vassa svenska chanser men bollen gick inte Sveriges väg. I 59:e minuten ersatte John Guidetti Marcus Berg på topp och strax därefter fick Zlatan ett riktigt bra läge som han brände. Tre offsidelöpningar på lika många försök bjöd han också på.

Så i 71:a minuten kom äntligen kvitteringen, via en irländsk spelare, efter förarebete av John Guidetti och Emil Forsberg. I 82:a minuten hade Sverige dock fortfarande inte ett enda avslut på mål registrerat i statistiken.

Sverige ryckte helt klart upp sig även om det fanns många frågetecken på planen. Bäst i svenska laget var Andreas Isaksson som visade varför han är förstemålvakt i blågult.

Sammanfattningsvis var det rörigt, ofokuserat, en hel del dåliga passningar och några stunder då Sverige glänste. Men Irland imponerade mer. Nu är frågan om Sverige kan ladda om och ha något att säga till om i nästa match som är mot Italien, fredag 17 juni.

– Andra är mycket bättre än första men vi saknade kvalitet, vi ska vara mycket bättre än så här. Men vi förlorade inte - det var det viktigaste. Jag försöker med de bollar jag får men jag kan mycket mer, säger Zlatan Ibrahimovic, som också verkade lite självkritisk, till SVT Sport efter matchen.

Bäst i Sverige:

Andreas Isaksson – räddade Sverige ett antal gånger med både vassa räddningar och genom att bara göra det målvakter ska göra: stå på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Martin Olsson – alla som tvivlat på Olsson fick vara tysta den här gången. Hårt jobb och fint passningsspel krönt med ett fantastiskt inlägg som bara hade oturen att inte uppmärksammans av någon medspelare i andra halvlek.

John Guidetti – gjorde vad en spelare med en egen låt ska göra: leverera, under sitt inhopp.

Frågetecken:

Zlatan Ibrahimovic – har en vansinnigt hög lägstanivå men under Irlandsmatchen kom han inte till sin rätt. Han fick inte de bollar han behöver men sprang också offside fler än en gång.

Kim Källström – felpassningar, skakig, långsam...det kändes inte som att Källström var med i matchen.

Marcus Berg – byttes ut mot John Guidetti efter Irlands ledningsmål. Fick inte forwardsspelet att fungera alls.

LÄS MER:

Se de svenska fansen ladda upp inför EM-premiären

Följ Sveriges EM-resa och festen i Frankrike i vår liverapport

Svenska fansen intar Paris – känn på den magiska stämningen: "Eiffeltornet? Snarare Zlatantornet!"

Exklusivt dokument: Erik Hamréns fotbollsresa – från IFK Sundsvalls juniorer till EM i Frankrike

Efter skandalscenerna i Marseille – här sjunger och dansar svenska och irländska fans tillsammans

Zlatan om att leda Emil Forsberg och den nya generationen: "De ska luta sig tillbaka och inte känna den press jag har"

Mer läsning

Annons