Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA nästa för Sverige efter 0-0

/

Det var inte vackert, men efter 0-0 mot Kina fortsätter de svenska fotbollsdamernas OS-äventyr. Frågan är bara hur länge till. USA väntar i kvartsfinalen på fredag kväll. Pia Sundhages gamla USA, regerande olympiska mästare och obesegrad gruppsegrare i Rio.

Annons

Pia Sundhages gamla USA, regerande olympiska mästare och obesegrad gruppsegrare i Rio. Det är nöten som Sverige måste knäcka för att få vara med och slåss om OS-medaljerna nästa vecka.

Det blir inte lätt.

Sverige har hankat sig vidare från gruppspelet, men utan att någonsin imponera. Först en lite krampaktig 1-0-seger mot Sydafrika, sedan en brutal 1-5-knock mot Brasilien - och som avslutning ett mållöst sömnpiller mot Kina.

Det här blågula landslaget lär behöva höja sig flera nivåer för att kunna detronisera amerikanskorna i kvarten.

Märkliga förutsättningar

Vad mer finns då att säga om matchen mot Kina?

Inte särskilt mycket, om sanningen ska fram.

Förutsättningar blev lite märkliga inför den sena kvällsföreställningen på Mané Garrincha-stadion i Brasília. Kina och Sverige var nämligen ganska nöjda redan vid avspark, eftersom en mållös match skulle ta båda lagen vidare till kvartsfinal.

Det var alltså inte direkt bäddat för en sprakande match, inför det fåtal åskådare som hade bänkat sig på den jättelika betongkolossen till nationalarena.

Underhållningsvärdet blev också minst sagt knapert. Antalet heta målchanser i den första halvleken? Noll. Inte undra på att det kom lite spridda burop från publiken efter första 45.

Rolfö tog initiativ

Matchklockan tickade på medan 0-0 stod sig, ett scenario som varken Sverige eller Kina led särskilt mycket av. Svenska anfallsspetsen Fridolina Rolfö såg ut att vilja mest och tog en del offensiva initiativ. Kosovare Asllani, som fått halsont inför matchen, byttes in och testade ett skott som strök utanför stolpen.

Riktigt farligt blev det aldrig.

När slutsignalen gick kändes det som en befrielse för såväl lagen som publiken. Kina åker till Salvador som grupptvåa, för att möta Tyskland i kvarten. Sverige tar sig vidare som en av de bästa grupptreorna och får stanna kvar i Brasília inför mötet med USA.

Blågult har bara två och ett halvt dygn på sig att ladda om inför den matchen.

TT.

Mer läsning

Annons