Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktiga minuter signerade Z var behållningen

/

Några magiska minuter signerade med ett Z var allt.
Men det var inte Zlatan utan Zengin som satte prägel på den tuffa EM-kvalpremiären.
Österrike borta. Direkt. En av nyckelmatcherna i ett förspel inför Frankrike som tveklöst blir en rysare hela vägen fram. Från Wien och vidare. Mot 2016 och framåt.

Annons

Vi fick se ett flaggviftande Österrike och en Sebastian Larsson som fäktade med armarna.

Vi fick se den tjeckiske domaren signalera för en klar straff och vi fick se Andreas Isaksson kasta sig så där lagom håglöst. En mardrömsstart och ett tecken på Sveriges defensiva förvirring.

Men Erkan Zengin ville annat. Hans pärla som gav 1–1 var ett tekniskt akrobatnummer och kanonen i ribban ett par minuter senare var kontentan av kraft och kvalitet.

Sen då?

Vi fick se väldigt, väldigt lite av Erik Hamréns nymodighet 4–3–3. I stället blev det en defensivt centrerad soppa med alldeles för många kockar. Någon slags 4–5–0–1 med massor av folk framför den berömda boxen.

Kompakt och tätt visserligen. Men det blev mest kaos.

Och det blev oerhört tunt framåt, Zlatan till trots.

För hur lätt är det att vara i ensamt majestät 40 meter från kompisarna?

Ibrahimovic var ensam, så ensam.

Anfallen blir förtvivlat korta och när det väl händer något går det mer på slump och motståndarslarv än på egen kvalitet och prestation.

Emil Forsberg då?

Självklart hade det varit kul att se den genuine Giffaren på planen. Men med tanke på att det var herr Z som fick chansen går det inte att ifrågasätta eller kritisera Erik Hamréns val.

På den punkten. På andra punkter går det att höja både ett och annat ögonbryn.

Är Seb Larsson en man för en svensk startelva? Jag tycker tiden (och motståndarna) sprang ifrån honom för ganska många år sedan.

Är Andreas Granqvist och Micke Antonsson det ultimata mittbacksparet? Nja, jag är lite skeptisk även om Granqvist gör det bäst i backlinjen, men det är förstås lätt att drömma tillbaka till tiden när en gigant som Olof Mellberg inte platsade i mittlåset utan fick agera ytterback.

Är det rätt att Zlatan skjuter alla frisparkar det går att skjuta på? Nej, det finns alternativ och jag hade gärna sett Kim Källström leverera en eller annan vänster. Inte bara som skruvade inlägg utan som projektiler mot kryssen.

Men krysset som gav 1–1 mot Österrike är ändå en okej start. En start signerad Z, men inte kaptenernas kapten, skyttekungarnas skyttekung. Det blev Zengin och inte Zlatan som blev hjälte.

1–1 var okej. Att vinna i Wien har ju visat sig vara omöjligt.

Mer läsning

Annons