Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatan hämtade sin nionde guldboll

/
  • Zlatan Ibrahimovic fick kliva upp och ställa sig i ett regn av guldkonfetti – för nionde gången tog stjärnan emot Guldbollen.
  • Lotta Schelin fick diamantbollen, men var inte på plats. Då hoppade Victoria Sandell Svensson in och tog emot priset.
  • GIF Sundsvall Urban Hagblom fick kliva upp och ta emot en check på 50 000 kronor efter att klubben vunnit Superettans fair-play-liga.

Den nionde guldbollen i ordningen.
Men det finns viktigare saker i livet än fotboll.
I sitt tacktal hedrade Zlatan Ibrahimovic bortgångna Klas Ingesson och Pontus Segerström.
Men före Zlatans nionde guldboll fick GIF Sundsvalls Urban Hagblom ta emot prischecken för segern i fair play-ligan.

Annons

Bredvid de gyllene bollarna från 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 trycks nummer nio in någonstans hemma i pappa Sefiks prisskåp. Att döma av den nyligen visade tv-dokumentären och hemma-hos-reportagen, är det ont om plats.

– Vad säger man efter nio guldbollar? Jag tror inte att det finns mycket att säga. Guldbollarna talar för sig själva. Jag lever fortfarande min pojkdröm vad det gäller fotboll, sade Ibrahimovic när han strax före 22 på måndagskvällen klev upp på scenen och tog emot svensk fotbolls finaste utmärkelse.

Igen.

Känslosamt tacktal

Det som skilde i tacktalet den här gången var hans känslosamhet.

Nyligen dog hans bror i sjukdom.

– Alla dom här guldbollarna och priserna jag fått... får, är ett bevis på att man gjort något bra och att man är bra på det man gör men det hamnar i skuggan av det som hände Klas och Pontus.

– Jag själv hade en bror som gick bort för några månader sedan i en liknande sjukdom.

– Så det finns ett liv vid sidan om som är mycket viktigare än det här. Så må de vila i frid och ett stort tack till alla som hjälpt mig på plan, utanför plan, annars hade jag inte stått här.

Det var förstås ingen som helst tvekan om vem Aftonbladet och Svenska Fotbollförbundet skulle formulera ännu en vacker motivering om när juryn samlades.

Ska priset gå till Sveriges bäste fotbollsspelare ska Sveriges bäste fotbollsspelare också ha det, oavsett hur många gånger han tidigare klivit upp på scenen.

Då är det mer intressant att se framåt. Hur många fler guldbollar hinner Ibrahimovic få?

Inget varar för evigt

Inte ens hans enastående karriär varar för evigt. Tittar vi på det år som gått sedan han tog emot sin åttonde guldboll dräller det av pokaler, utmärkelser, rekord, personliga milstolpar, fortsatt enorm popularitet, världsomspännande medial dragningskraft men också det förr eller senare oundvikliga; en kropp som börjar säga att den kanske inte orkar hänga med så länge till på den här nivån.

2014 var året då skadorna kom tätare och lite här och där. Zlatan Ibrahimovic må vara ett fysiskt praktexemplar, men även ett sådant har rygg, lår och hälar. Ryggen krånglade från och till i vintras, han missade nästan hela april på grund av en muskelbristning i låret och fram till inhoppet mot Marseille i söndags hindrade smärtorna i hälen honom från spel i sju veckor.

Vi anar slutet.

Han också.

Men det är en bit bort. Hur långt bort? Det vet nog bara Ibrahimovic, vars kontrakt med Paris SG går ut sommaren 2016.

Nya rekord och pokaler

Några av drivkrafterna i år var att vinna franska ligan igen med PSG, vinna Champions League, slå målrekordet i landslaget och nå 100 landskamper.

Den där Champions League-bucklan fortsätter att gäcka honom men tre av fyra slog in.

Dessutom fick vi sätta honom på vykorten och breven. Posten jublade över försäljningsrekord när Zlatan hamnade på frimärken och Volvo gnuggade händerna när han i den påkostade reklamfilmen spred bilden av svensk kvalité.

Det var ett bra år. Igen. Och det lär komma åtminstone några till.

GIF Sundsvall Emil Forsberg fick inget pris trots nomineringen till årets mittfältare. Det gick till Albin Ekdal.

Giffarnas sportchef Urban Hagblom fick däremot kliva upp på scenen – för att ta mot 50 000 kronor som går till föreningen eftersom GIF vann fair-play ligan i Superettan, som vi tidigare berättat.

Mer läsning

Annons