Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollsfesten blev en mardröm

Terrorattacken förvandlade Stade de France till en mardrömsarena för de 80 000 åskådarna som såg fotbollslandskampen mellan Frankrike och Tyskland.
– Vi är alla chockade, sade Tysklands förbundskapten Joachim Löw.

Frankrikes president François Hollande blev snabbt informerad om allvaret och eskorterades bort från Stade de France.

Men för merparten av åskådarna tog det en stund innan de blev varse om att de tre smällarna som hördes under första halvlek var en terrorattack.

– Jag trodde att det var fyrverkerier, sedan berättade mina vänner vad som hände i Paris, säger en fransk fotbollssupporter i 20-årsåldern.

Snart hördes sirener utanför nationalarenan och polishelikoptrar hovrade i luften.

En av attackerna skedde på en snabbmatsrestaurang nära arenan. Fem personer dödades och omkring 30 skadades allvarligt. Enligt en poliskälla var det en självmordsbombare som sprängde sig i luften på Rue Jules Rimet.

Samtidigt fortsatte matchen som om inget hade hänt – och hemmafansen jublade när Andre-Pierre Gignac säkrade Frankrikes seger med sitt 2–0-mål.

– Det är hemskt. Jag ska vara ärlig, jag är skrämd, sade en journalist från nyhetsbyrån AFP medan matchen fortfarande pågick.

Efter slutsignalen stängdes flera av utgångarna av säkerhetsskäl och mängder av supportrar samlades inne på planen. Något synlig panik utbröt aldrig, men det dröjde till midnatt innan arenan var tömd.

Tillbaka i omklädningsrummet blev spelare och ledare informerade om vad som hade hänt.

– Vi är alla i chock. Matchen och målen hamnar i skymundan en sådan här dag, sade Tysklands förbundskapten Joachim Löw.

– Alla vi på bänken var lite rädda på grund av bombhotet då vi spenderade tre timmar utomhus.

Tidigare under fredagen tvingades det tyska landslaget byta boende i Paris sedan deras hotell bombhotats och utrymts. Det är okänt om bombhotet hade någon koppling till terrorattackerna.

Frankrike ska på tisdag möta England på Wembley i en ny träningslandskamp, men den matchen kan nu ställas in, uppger det engelska fotbollförbundet (FA).

– FA sänder våra djupa kondoleanser till offren för den här tragiska händelsen. Vi kommer att samarbeta med det franska förbundet, säger en talesperson för FA.

Samtidigt meddelar det franska fotbollförbundet (FFF) att man ställer in landslagets presskonferens och öppna träning på träningsanläggningen Clairefontaine under lördagen.