Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollsprofilen förtvivlad – utvisas från Sverige efter åtta år: "Det känns så orättvist"

 
Utvisningen av Sergiu Tanurcov
Visa alla artiklar

Sergiu Tanurcov kom till Sverige för att spela fotboll. Han har tränat Höga kusten, Anundsjö IF och Bik SK. Den 10:e oktober utvisas han från Sverige.
– Det är jättejobbigt och känns så orättvist. Vi ska försöka överklaga, men jag tror tyvärr inte att det kommer att gå, säger Tanurcov.

Fotbollsprofilen Sergiu Tanurcov ska utvisas från Sverige efter åtta år. Sergiu fick beskedet i samband med att han ansökte om ett förlängt arbetstillstånd. Orsaken enligt Migrationsverket är att han för fem år sedan tjänade mindre än 13 000 kronor i månaden. Reglerna för att få ett tillfälligt arbetstillstånd är att man kan försörja sig och att man tjänar minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

– Det är jättejobbigt och har varit det sen vi fick beskedet. Det känns så orättvist. Jag har inte gjort något fel. Jag har inte gjort något rån, jag har inte jobbat svart och jag tjänat över 13 000 kronor i månanden sett över hela perioden jag har bott i Sverige, säger Sergiu Tanurcov.

LÄS OCKSÅ: BIK SK startar namninsamling för Tanurcov – över 600 namn på några timmar

För fem år sedan var han timanställd på en flyttfirma. Vissa månader kunde han jobba 220 timmar, medan andra var lugnare. Två månader tjänande han under 13 000 kronor, men den genomsnittliga lönen utslaget över hela perioden är över minimibeloppet.

– Jag tycker att det är fel att jag utvisas på grund av de två månaderna. De kollar inte på genomsnittet utan har bara kollat på de två månaderna som jag låg under 13 000 kronor. Vi har betalat skatt, vi har inte tagit något bidrag under hela tiden. Nu måste vi lämna landet senast den 10:e oktober. Vi ska försöka överklaga, men jag tror tyvärr inte att de kommer att gå, säger han.

Tanurcov har under sin tid i Sverige varit tränare för Anundsjö, Högakusten och tränar i dag Bik SK:s damlag.

– I går hade jag ett snack med styrelsen som ville att jag skulle fortsätta vara tränare. Men då var jag tvungen att berätta att jag kommer bli utvisad från landet, säger Bik-tränaren.

Hur har laget tagit beskedet?

– Tjejerna i laget vart jätteledsna och tyckte att det var väldigt orättvist. Vi ska ha kul sista veckan som vi har tillsammans, men jag hoppas att vi i alla fall kan vinna vår sista match. Livet är orättvist ibland.

Tjejerna i laget blev chockerade när de fick veta att Sergiu tvingas sluta som tränare.

– Det är otroligt tråkiga nyheter. Jag tror att allihop blev chockade och ledsna. Vi förlorar en stor tillgång både i samhället och inom fotbollen, säger Bik-spelaren Sara Jensen.

Sergiu Tanurcov kommer att överklaga beslutet, under tiden försöker tjejerna i laget hjälpa honom så mycket som möjligt.

– Vi ska försöka göra så att Sergiu kan få stanna kvar. Vi startade en namninsamling på sociala medier till och börja med, sen får vi se. Vi måste ju börja någonstans, fortsätter Sara Jensen.