Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollsprofilen släpper bok om livet efter en elitkarriär: "Tacksam för alla berättelser"

Daniel Theorin har en lång fotbollskarriär bakom sig och den är inte slut än.
Men vid sidan av idrotten har 32-åringen länge funderat på framtiden – och snart dök en bokidé upp.
På fredagen släpps "Som ett proffs – om elitidrott och livet efter", skriven av Theorin och Majsan Boström.

Härnösandsfostrade Daniel Theorin gick på fotbollsgymnasiet i Sundsvall (spelade då med GIF Sundsvalls juniorer) och därefter gick han vidare och representerade IFK Timrå i ettan.

Sedan tog fotbollskarriären fart på allvar och på CV:t finns numera Friska Viljor, norska Lyn, Malmö FF, Gefle IF och Hammarby.

Under hösten var Daniel Theorin med när hans nuvarande klubb IK Frej säkrade ett nytt kontrakt i Superettan efter kvalspel.

Nu är Theorin högaktuell av andra orsaker. På fredagen släpps hans bok.

– Det har varit mycket arbete med det här sedan ett och ett halvt år tillbaka. Från december har jag jobbat med det på heltid vid sidan av fotbollen, säger Theorin.

I boken berättar några av Sveriges bästa elitidrottare, både aktiva och sådana som lagt av, om elitidrotten och steget över till livet efter idrottskarriären. Några av idrottsprofilerna som finns med är Frank Andersson, Magdalena Forsberg, Börje Salming, Martin Mutumba, Thomas Fogdö, Lasse Frölander och Ronnie Hellström.

På onsdagen väntar stor releasefest på Medborgarplatsen i Stockholm.

– Det har varit ett väldigt intresse för det här projektet både från idrottarna som har ställt upp och människor runt omkring. Akademibokhandeln gjorde till exempel en centralorder direkt och det är inte så vanligt enligt det jag har hört.

Daniel Theorin har skrivit boken tillsammans med Majsan Boström.

– Jag har varit med under några av intervjuerna, men annars har min största uppgift varit att sköta alla kontakter med idrottarna och få med dem på båten. Vissa kände jag personligen redan innan, men andra kände jag inte alls och jag har fått jobba med att få dem att ställa upp. Jag är väldigt tacksam för att alla de som är med delar med sig av sina berättelser, säger Daniel Theorin.

För honom har det varit självklart att ha något att göra vid sidan av fotbollen under de senaste åren. Men så ser det inte ut för alla idrottare.

– Jag har alltid varit som mest stimulerad när jag har haft något att göra vid sidan av fotbollen. De senaste sex, sju åren har det varit så. Jag har presterat bättre när jag haft något annat att göra också. Förra året var jag till exempel account manager på ett bemanningsföretag, säger han.

Hur känns att boken nu till slut ska släppas?

– Bra, men jag har inte hunnit tänka på det så mycket, jag har inte haft tid att njuta av det. Det har varit fullt upp med att ordna allt inför boksläppet, men när man ser den i bokhandeln kommer det säkert att kännas roligt.

Vill du skriva eller ge ut fler böcker?

– Jag har egna tankar och idéer på hur jag skulle kunna ta det här vidare och jag har fått en del förfrågningar också, men just nu har jag bara fokus på allt runt den här boken

Fotbollskarriären är han inte redo att lägga åt sidan ännu.

– Jag har kontrakt året ut med Frej. 7 december börjar vi att träna igen. Jag vet att det finns intresse från Frej att förlänga med mig och inom ett par veckor ska jag nog ha bestämt mig för hur jag ska göra nästa säsong. Jag känner mig i alla fall fräsch och motiverad och jag är öppen för att fortsätta att spela.

Läs mer: Exklusivt utdrag ur boken