Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollsstjärnan har hittat nytt livsmål på Mallorca

Hon har varit med i OS, VM och EM.
Men efter två SM-guld och efter att ha fått ta emot Diamantbollen tog fotbollskarriären abrupt slut. Tina Nordlund mådde dåligt i kropp och själ.
Sedan hittade hon yogan, blev hel, gifte sig och tog efternamnet Lovesan.
– Nu driver jag och min man ett hälsoföretag på Mallorca. Jag lever min dröm, säger den nyblivna trebarnsmamman.

Förra vintern tillbringade Tina och Janne Lovesan i Palma på den spanska ön.

– Det var en arbetskamrat till Janne som hade bott här en tid och som sa att vi borde prova. Efter fem månader åkte vi hem till Sverige igen, Namo föddes, vi sålde huset och nu är vi tillbaka, säger Tina och blickar ut över vattnet i Cala Major.

Det är två år mellan Namo, Nova och Neo och tempot är högt i lägenheten intill havet. När dörren öppnas pågår en utklädningslek som innebär att alla i familjen har hattar på huvudet.

– Ja, yogan behövs, säger Tina och skrattar samtidigt som hon sätter sig ner intill barnen på golvet.

Hon är sig lik. Det rågblonda håret har blivit några decimeter längre, annars har hon inte förändrats mycket sedan fotbollsskorna fick inta en mer undanskymd plats.

Det var 2002 som Tina berättade om sin anorexi och hur skadorna hade plågat henne. Fyra år senare kom boken "Genom helvetet – om fotboll, kärlek och anorexi".

Sedan blev det tyst.

Tina led av ångest, kände oro och hade mardrömmar, något som pågått mer eller mindre sedan barnsben.

2006 kom hon i kontakt med yogan efter att både en läkare och en god vän hade sagt att det kanske kunde vara något för henne.

– Då hade jag gått i terapi i elva år, jag hade varit utbränd i olika omgångar och hade ätstörningar. Jag insåg att jag inte kunde fortsätta äta antidepressiva mediciner och gå på samtal. Jag var tvungen att prova något annat.

Genom yogan började hon möta sådant som hon hade varit med om som liten. Trauman som hade tryckts undan.

– Oavsett vilken sorts smärtsamma händelser det handlar om så är det viktigt att man vågar möta det, titta på det och ta kontakt med den del av sig själv som har varit med om det, säger hon.

Tina hade under årens lopp lagt sig till med starka prestationsmönster och undvikande beteenden, men genom yogan släppte hon taget. De olika ställningarna, de lugna, metodiska fysiska övningarna och meditationen har enligt henne en läkande effekt.

– De gjorde att jag vågade möta hela mig och acceptera min bakgrund. Jag försonades med mig själv, blev lugnare och många destruktiva mönster som jag hade haft försvann.

Tina tror inte att utbrändhet kan läkas genom passivitet.

– Jag tror inte på att ligga och stirra i taket. En viss tid kanske man behöver vila men sedan behöver man jobba med sig själv via kroppen, och yogan är enormt effektiv. Det borde vara obligatoriskt med yoga, meditation och qigong i skolan, säger hon.

Tina drev även sitt hälsoföretag i Sverige. Hon är certifierad yogainstruktör och med hjälp av sina och Jannes kunskaper inom träning och fysisk och mental rehabilitering leder hon kurser och håller privatsessioner.

Även Janne har spelat fotboll på elitnivå och under sex år var han tränare inom damallsvenskan.

Paret har just startat upp företaget Mallorca Healthy Friends och de jobbar gentemot människor över hela världen.

Mellan november och april tar de svenska charterbolagen paus i resandet till den spanska ön men livet på Mallorca pågår året om, och miljön mellan bergen och havet är som gjord för träning.

– Det är precis klart att vi kommer att erbjuda hälsoresor. Förutom yogan har vi skapat en form av fysträning som heter grounded, dessutom erbjuder vi breathwalk, kurser i feng shui, healing, dear mother, som fungerar som ett stöd för gravida och nyförlösta, och vi använder oss av olika fördjupningsmaterial. Man ska inte behöva köpa ett gymkort. Vi vill möta människan där den är. Det ska vara enkelt och effektivt och vårt eget koncept kan vi komplettera genom andra, säger Janne Lovesan.

Fotbollen är också med på ett hörn.

– Vi har utvecklat något som heter soccerfriends, ett alternativ till tävlingsidrott, där barnets nyfikenhet, lek och växande står i fokus.

Det var i Alnö IF Tina Lovesan fick sin skolning som fotbollsspelare.

– Min bästa vän Amme var också med i laget och tränarna var mjuka, roliga och de kompletterade varandra. Alnö IF kändes som en extra familj att vila med.

Snart väntade A-lagsspel för klubben.

– Släda IP var supermysigt att komma till och allt runt om kändes genuint och avslappnat. Åren i SDFF var också väldigt utvecklande och roliga. Sammanhållningen var fin även när jag var yngst i laget. 

Det var flera år senare som livet kom i kapp henne men Tina känner ingen bitterhet över att hennes dåliga mående stal så många år.

– Nej, jag tror att allting sker i rätt tid. Jag behövde ha mina krascher innan mitt försvar och mina murar rämnade.

Hon berättar om livet som trebarnsmamma, om när barnen testar gränser, om vaknätter, hur trött hon kan känna sig och hur viktigt det är att man hittar redskapen som krävs.

– För några år sedan trodde jag inte att jag någonsin skulle kunna må så här bra. Men nu lever jag min dröm och barnen är viktigast. Men det är också härligt att få bidra med utbildning, kunskaper och erfarenheter. Kundaliniyogan är min grej. Den är för vardagen och de fysiska ställningarna är lika viktiga som meditationen. För den som mår dåligt eller har skador är det oslagbart. För mig handlade det om att välja livet, säger Tina Lovesan.