Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollsturnering slutade i blodbad

Självmordsbombaren slog till mitt under prisutdelningen efter en fotbollsturnering i al-Asriya i närheten av irakiska Alexandria. Många av offren är unga pojkar och dödssiffran stiger nu efter attentatet.

Annons

Målstolparna vid arenan i al-Asriya är insmorda i blod. Dödssiffran stiger efter fredagens dåd som den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) tagit på sig. Minst 32 människor dödades och ett 80-tal personer skadades, uppger en lokalanställd tjänsteman för nyhetsbyrån AFP.

Många av de döda är pojkar mellan 10 och 16 år. Bilder som publicerats i sociala medier visar hur spelare i matchkläder samlats för att ta emot priser efter turneringen, intet ont anande om vad som ska hända bara sekunder senare.

Explosion under prisutdelning

– Självmordsbombaren tog sig genom folksamlingen för att komma till mitten och sprängde sig samtidigt som borgmästaren delade ut priser till spelarna, säger 18-åriga ögonvittnet Ali Nashmi till AFP.

Borgmästaren Ahmed Shaker och hans vakter finns bland de döda. 20-årige Haidar Kadhem överlevde.

– Explosionen var otroligt kraftig. De flesta som var där var unga, jag såg dem utspridda över fältet. Några var döda, andra var skadade som bad om hjälp. Allt var kaos, berättar han för AFP.

Sekteristiskt våld

Invånarna i den närliggande staden Alexandria är i huvudsak shiamuslimer. Experter har varnat för att IS, som pressats tillbaka den senaste tiden, allt mer ska återvända till sin tidigare gerillataktik.

– IS försöker blåsa liv i det sekteristiska krig som kokade över i Irak för flera år sedan och gruppen gör det genom att angripa shiamål, vanliga människor och platser, med förhoppningen om att det kommer att leda till vedergällning, säger al-Jaziras reporter Jane Arraf i en kommentar.

Pentagon kommer att föreslå att USA:s president ökar den militära närvaron i Irak för att bidra till att försöka återta den IS-kontrollerade staden Mosul.