Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollsuppsving i Essvik

Njurundafotbollen har tappat mark då klubbar som Njurunda IK, Stockvik och Söröje inte har några lag på herrsidan.

Men nu finns det framtidstro igen och i Essvik pratas det om en vändpunkt.

– Fotbollen har haft en downperiod länge, men nu känns det som att det blivit ett uppsving, säger Thomas Wallberg, ordförande i Essviks AIF.

Annons

Njurunda har varit ett starkt fotbollsfäste under många år och det finns en stark historia att berätta om.

Essvik gästspelade under 70-talet en säsong i landets nästhögsta serie och var även en framgångsrik klubb i trean i slutet av 80-talet.

Svartvik kvalade till division II för några säsonger sedan.

Stockvik spelade i tvåan i mitten av 90-talet.

Njurunda IK var också uppe i det nationella seriesystemet under 90-talet då det blev en säsong i trean.

Läs också: Unga är grunden till all framgång

Söröje IF vandrade snabbt upp i lokala seriesystemet under 90-talet.

Men verkligheten ser annorlunda ut nu och kvar av fotbollsfästet på herrsidan finns bara Essvik och Svartvik. Stockvik och Söröje har upphört att existera. Njurunda IK har bytt inriktning på sin verksamhet och har blivit en dam/flickförening. Njurunda SK är en ungdomsförening.

Men det finns ljusglimtar och i Essvik talas det om ett uppsving. En klubb som för bara för fyra år sedan okså var på väg att lägga ner sin seniorverksamhet eller gå ihop med Njurunda IK. Nu lever klubben upp igen –med ungdomarnas hjälp.

– Det har varit en period på åtta-tio år som varit på nedgång, men har det skett en förändring. Många tidiga 70-talister har kommit in som ledare och vi har fått igång vår ungdomsverksamhet, säger Wallberg.

Essvik har i dag tio ungdomslag i gång i seriespel och en verksamhet på runt 250 utövare.

– Det har varit vår målsättning och det är på den här nivån vi ska vara. På seniornivå är målet att hänga kvar i division IV, men vi har varken ekonomi eller organisation för mer, säger Wallberg.

Varför har så många lag försvunnit från Njurunda?

– Underlaget har kanske varit för tunt samtidigt som det inte är så lätt att driva en verksamhet i dag. Föräldrarna har mindre tid och det är något vi får acceptera.

Hos grannen och gamla rivalen Svartvik så resonerar ordförande Leif Wiklund så här:

– Tittar man på hur stor gamla Njurunda kommun är och hur mycket folk som bor där så borde vi vara bättre och ha ett lag högre upp i divisionerna. En anledning kan vara att vi haft svårt att attrahera barn, säger han.

Svartvik har i dag ett A-lag, två ungdomslag och en fotbollskola.

– Som det känns är vi på rätt väg och håller på att bygga upp oss igen som förening.

Finns tankar på att gå upp?

– Inte just nu. Vi vill givetvis vinna alla matcher, men vi har haft två ganska tunga år bakom oss och jag tror inte vi räcker till en serieseger i år.

Under många år pratades om en sammanslagning av Njurundaklubbarna för att skapa ett riktigt starkt elitlag.

– Ska man få fram ett lag som är högre upp än i trean så är en sammanslagning något som måste göras. Vi måste samarbeta mer med varandra och vi har gjort det med Stockvik i år när det gäller A-lagsfotbollen.