Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotgängare kan dömas för gångfylla

Från och med i dag kan fotgängare dömas för gångonykterhet.

Den nya lagen ska öka trafiksäkerheten och förverkliga Trafikverkets nollvision.

– Vi kör igång med alkoholtester på fotgängare redan nu på fredag morgon, säger Joakim Lindström, vid trafikpolisen i Västernorrland.

De nya reglerna har drivits igenom i tysthet eftersom man väntar sig kraftiga reaktioner från bland annat bryggerinäringen. Med hjälp av EU-lagstiftning har hela processen, inklusive samtliga remissyttranden, fram tills nu belagts med öronbedövande sekretess. Och även om bara Sverige berörs i ett första steg ska i förlängningen hela EU omfattas av den nya lagstiftningen.

– Bara ur ett folkhälsoperspektiv så kommer EU:s medlemsstater att spara flera miljarder euro varje år när vi får ner alkoholkonsumtionen. Dessutom kommer svenska landsting att spara enorma summor pengar tack vare färre trafikolyckor och minskade sjukhuskostnader, säger Anders Söderberg, doktorand på Sorad, centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.

Det här innebär att det är straffbart för fotgängare att ha 0,2 promille alkohol i blodet eller mer. Rent juridiskt klassas fotgängare sedan tidigare som trafikanter enligt Förordning om vägtrafikdefinitioner 2001, men nu jämställs gående med alla fordon.

Inom krognäringen tillåts drickande gäster inte längre att gå hem, utan måste ta en taxi eller skjutsas hem.

Ett pilotförsök som genomfördes i den franska staden Lyon under sex månader visar samtidigt på många positiva bieffekter.

– Antalet personrån sjönk drastiskt. Vi har även märkt en kraftig minskning av antalet fallolyckor. Vi ser bara fördelar med det här, säger stadens något berusade presstalesman Pierre-Edouard Bellemare.

Trots sekretess är den nya lagstiftningen ganska väl känd inom stora delar av taxivärlden som ser positivt på utvecklingen.

– Jag tycker det är rimligt att vi får bort alla dessa raglande suputer som ligger och sover på övergångsställena på fredagskvällarna. Dessutom kommer det här leda till massor av nya jobb inom taxinäringen, säger den skrattande svarttaxichauffören Adam Larsson.