Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Foto på gränsen till grafik

Sundsvalls Stadsbibliotek
Bilder av Ann-Britt Solberg från Sundsvalls Fotoklubb
1 mars - 1 april

Sedan fotografiet kom har det mest förknippats med dokumentära bilder, medan den målade och tryckta konsten rört sig mer i inre världar. Med ny teknik har dock gränsen alltmer suddats ut. Flera av dessa blomsterbilder skulle lika gärna kunna vara grafiska tryck. Bakom några finns en miljö där färgerna dramatiserats, andra är frilagda och nära avbildade.

Mest eget uttryck finner man i båda ändarna av skalan. Å ena sidan då man ser en natur som man ändå kan relatera till, som i sceneriet bakom mjölkörten med sagoboksillustrationens skärpa.

Å andra sidan då fotografen gått så nära att blomman nästan upphört vara blomma, som i den snudd på non-figurativa blåsippsbilden där ståndare och pistiller nästan lösgjort sig och bildar egna, svävande rymdblommor. Eller då fotot upphört att vara foto, som i den vita vallmon, där blomkronan bildar ett delikat, tecknat mönster mot det blodröda fröhuset. Då är man helt i konstens värld.