Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FRA bröt mot reglerna

Vi var många som varnade för att den signalspaning som blev en följd av FRA-lagen skulle kunna komma att missbrukas. Förra året bröt Försvarets radioanstalt upprepade gånger mot de regler som ska skydda privatpersoners integritet, det rapporterade Computer Sweden i fredags. Vid fyra av de 13 kontroller som Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten följdes inte reglerna.

Bland annat får FRA kritik för att ha lagrat personuppgifter trots att någon koppling till signalspaningsuppdraget tycks saknas. Dessutom har det slarvats med gallringen av gamla uppgifter i databaserna, något som ska ske kontinuerligt. Kritiken mot FRA-lagen var svidande när den skulle införas. Att den trots allt antogs av riksdagen blev möjligt efter att några av kritikerna bytte fot efter att ha blivit lovade av försvarsminister Sten Tolgfors att frågorna om hotet mot den personliga integriteten skulle tas på allvar. Nu vet vi alltså hur mycket det löftet var värt.