Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FRA en smekning jämfört med IPRED

Om jag får välja vad jag skall försvara, upphovsrätten eller demokratin, så får det nog bli demokratin. Det skriver idag Petter Österlund och uppmanar till protester mot IPRED-lagen.

IPRED, vilket namn förövrigt, låter som ett botemedel, en kur, men är egentligen namnet på den odemokratiska lag som vår regering vill införa.

I korta drag går det ut på att försöka fånga fildelare, fånga och bötfälla, eller i varje fall ta betalt av privatpersoner som på något sätt fildelar, laddar ned på datorn musik, film eller annat upphovsrättsskyddat material.

Så långt är tanken både god och skrämmande. Det är skrämmande såtillvida att det kommer att kräva en omfattande kontrollapparat, alltså någon, eller några som helt enkelt kollar vad du gör på nätet och de kollar helt lagligt.

God såtillvida att upphovsrätten bör försvaras. Människor som lägger ned utbildning, energi, repetitionstid, pengar och tid, på att göra film, musik osv. bör ha rätt att få betalt, på samma sätt som vilken bilmekare, frisör, eller whatever.

Det jobbiga med IPRED är att det inte är staten som kommer att kolla oss. Det är inte staten eller myndigheterna som kommer att vara de som undersöker hur vi beter oss på nätet, utan privatkapitalister, skivbolagsägare, filmbolag, produktionsbolag osv.

Jag är även emot den så kallade FRA lagen och det tycks de flesta vara. FRA skulle vara ett för stort ingrepp i integriteten säger de flesta. Att en myndighet skulle få kontrollera mina datavanor, registrera desamma och dessutom arkivera detta och skicka det vidare till ev. andra myndigheter är STASI fasoner. En stat som spionerar på sina medborgare. FRA fick mycket kritik.

IPRED är sju resor värre, för här är det inte staten som kommer att spionera lagligt på mig, utan privata företag med vinstintressen.

I jämförelsen så känns FRA som en smekning. Staten, FRA och andra institutioner är än så länge demokratiska i det här landet. Jag kan med lite möda och mycket besvär motarbeta dem, få dem att avgå, demonstrera och uttrycka mitt motstånd. Jag kan till och med försöka rösta bort det hela i fria och allmänna val.

IPRED kommer att styras av multinationella, företag, med otydlig ägarbild, svårfångad ledning och huvudkontor på till exempel Bahamas. Hur fan demonstrerar jag där? Skall jag långsamt köpa in mig i företagen för att på så sätt kunna rösta bort förslagen och få till förändring. Det verkar rimligt, eller hur?

IPRED är ett hot mot demokratin, i långt mycket större utsträckning än nedladdning och streaming är mot upphovsrätten. Dessutom om jag får välja vad jag skall försvara, upphovsrätten eller demokratin, så får det nog bli demokratin!

IPRED är ett direkt hot mot demokratin, privata kapitalister kommer att få rätt att kolla min datatrafik. Det gör de säker även nu, men olagligt. De kommer att få rätten att registrera mig och andra som ev. laddar ned en låt då och då, det är förbjudet nu. Att föra dataregister på människor får man inte. Fråga Datainspektionen. IPRED sätter Datainspektionen ur spel.

De kommer dessutom utifrån de uppgifter de får fram, sanna eller falska, att kunna bötfälla, eller debitera mig för påstådd datatrafik, som bryter mot vad de anser är rätt.

Förstår ni implikation? Staten kapitulerar ensamrätten till använda maktmedel. Statens ensamrätt till våld, som man hårddraget skulle kunna kalla det.

I ett demokratiskt samhälle och förövrigt även i de flesta andra typer, så är det staten som förbehåller sig rätten till maktmedel och våld, till exempel militär, polis och fängelser.

IPRED-lagen åsidosätter det här och ger privatkapitalet, privatföretag, multinationella jättar som MCA, RCA, MGM, Disney med flera rätt att agera poliser i vårt land.

Fan, går vi med på det här, då är banan sopad för långt mycket svårare fall av antidemokratiska regler och förhållanden. Den enda slutledningen är the Cooporate State, alltså en stat som styrs fult och till 100 % av företag. En dröm för vissa en mardröm för de flesta.

Företag, som bestämmer hur vi skall rösta, äta, sova, tänka och köpa. Vilka som är värda att satsa på och vilka som skall få sjukvård, utbildning. Snacka om Big Brother.

Hjälp nu till att stoppa den här dumma lagen, pressa era politiker, nu, för det kan annars vara sista gången ni kan pressa dem. Införs den här typen av lagar, så kan vi snart avskaffa parlamentet, riksdagen, kommunstyrelsen, ja och alla politiker och hela demokratin.

Men upphovsrätten då?

Ja det skall väl inte vara något problem för så sinnrika och uppfinningsrika företag att finna en modell på nätet, som gör det möjligt att ta ut betalningen genom till exempel reklam, sponsorer, eller genom själva bredbandet.

Tänk efter, hur enkelt det nog skulle vara och tänk därefter, varför de vill ha IPRED lagen? Inte fan kan det vara för att skydda upphovsrätten, eller straffa en och annan Svensson som laddar gamla Rocklåtar och lite film, nä de vill ha kontroll, de vill få in en fot och äta upp demokratin inifrån.

Petter Österlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel