Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FRA-lagen straffar hela befolkningen

Förra veckan kunde man läsa i DN att ungdomar som har begått grova brott ska få avtjäna delar av straffet med elektronisk "GPS-övervakning" och slippa fängelsemiljön.

Tanken bakom detta är att fängelsemiljön fungerar som en kriminell skola där de dömda lär sig av varandra, och man vill försöka undvika detta.

Huruvida detta är en god idé eller inte lär väl framtiden utvisa, men det intressanta här är att man likställer GPS-övervakning med fängelsestraff. Med tanke på detta kan man tycka att politikerna borde ryta i ordentligt mot datalagringsdirektivet som genom tvingande lagring av positionsdata förvandlar varenda mobiltelefon till just en sådan övervakningsenhet.

Det bör kanske nämnas att "övervakning med hjälp av mobilen" är en av de varianter man tittar på när det gäller införande av denna så kallade GPS-övervakning.

Med FRA-lagen behandlar man hela befolkningen som misstänka förbrytare genom att avlyssna dem, något man tidigare behövde en stark brottsmisstanke för att få göra. Med datalagringsdirektivet straffar man kollektivt hela befolkningen och frihetsberövar dessa med elektronisk fotboja.

Jan-Olof Flink

Kommunledare Piratpartiet Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel