Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgången: Minsta vårdcentralen ökar mest i landstinget – här är hela listan

Nystartade St Olof vårdcentral är minst i landstinget – men också den vårdcentral som ökar mest.
I hela länet.
Sedan i december förra året har St Olof ökat med över tusen listade patienter.

Annons

– Vi har medvetet jobbat med en långsam men ständigt pågående ökning, säger verksamhetschefen Gun-Inger Soleymanpur.

St Olofs vårdcentral startade för ett år sedan och med 1 205 patienter har man haft en ökning med i snitt 100 patienter per månad.

– Det här går helt enligt planerna. Vi är jättenöjda att patienterna är attraherade som vi hade tänkt oss. Målet är att vi ska ha kring 5 000 patienter med tanke på våra lokaler. Vi tror att det skulle vara en ganska lagom storlek för att kunna behålla det personliga bemötandet, säger Gun-Inger Soleymanpur.

Som vi berättat fortsätter landstingsdrivna hälsocentraler att förlora listade patienter. Jämfört med december förra året har landstinget tappat 1 023 patienter där i stort sett hela tappet härrör från Medelpad. Största tappen står Centrum, Gilleberget, Nacksta och Matfors för.

Det är med andra ord inte bara patienter från Nacksta som flyttat över till närbelägna St Olofs vårdcentral.

– De som kommer till oss är å ena sidan patienter som har stort behov av vård och så kanske de inte har fått kontinuitet på grund av stafettläkare. Men på sikt tror jag att vi kommer att få många patienter från närområdet, säger Gun-Inger Soleymanpur.

De privata vårdcentralerna har å andra sidan ökat med 2 050 listade patienter i länet, samtidigt som antalet patienter i länet totalt har ökat med drygt 1 000.

Förutom St Olofs vårdcentral ökar även Sidsjö vårdcentral med 961 patienter sedan ett år tillbaka.

Bland privata vårdcentraler i Medelpad är det annars bara Fränsta (+9) och Premicare Ljustadalen (+203) som också ökar. Största förlusten noterar Sundvalls vårdcentral Skönsmon, med filialer i Bredsand och Bosvedjan, som backat med 330 patienter på årsbasis.

Caspien vårdteam är ägare både till St Olof vårdcentral och Sundsvalls vårdcentral och Hassan Soleymanpur är ensam ledamot i styrelsen. De två vårdcentralerna har ett nära samarbete och delar på både sjukgymnast och psykolog.

– Men landstinget har godkänt att Henrik Nygren, jag, Therese Nygren och Hassan bildar ett nytt bolag Sundsvall vårdteam, som ska driva St Olof. Skillnaden blir att Hassan äger Caspien vårdteam själv, medan vi som jobbar på S:t Olof äger vårdcentralen tillsammans med Hassan. Vi tror att det gynnar både engagemanget och verksamheten att man är nära till beslut, säger Gun-Inger Soleymanpur.