Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Främmande ubåtar ska ha kränkt Sundsvall

Främmande undervattensverksamhet har pågått utanför Sundsvall, kanske så sent som förra året. Säkerhetsrådgivaren och författaren Joakim von Braun har tagit del av handlingar som sägs bevisa detta.

När Försvaret som bäst bedriver vad de kallar underrättelseinformation i Stockholms skärgård så släpper med Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare och författare, uppgifter om att bland annat vatten utanför Sundsvall kränkts av främmande statsmakter mellan 2011 och 2013. Han har på en karta sett markeringar där Försvaret konstaterat främmande undervattensverksamhet.

Hur säker är du på de här uppgifterna?

– Jag är hundraprocentigt säker på att Svenska Försvaret har fått in en trovärdig observation av undervattensverksamhet, säger Joakim von Braun.

I Sundsvall?

– Ja, eller utanför Sundsvall. Så vitt jag har förstått så har Försvaret fått in trovärdiga rapporter.

Förutom Sundsvall fanns Göteborg, Gotland plus ett par ställen i Stockholms skärgård markerade på kartan. Joakim von Braun kan inte säga exakt när de påstådda kränkningarna ska ha ägt rum, bara att det ska ha skett under den tidsperioden,

– Men antagligen under 2012 eller 2013. Anledningen är att man då fått in en trovärdig rapport.

Även om Försvaret haft vetskap om aktiviteten så är det inte säkert att de haft möjlighet att agera om inga fartyg funnits i närheten, menar Joakim von Braun. Numera finns bara Hemvärnet kvar längs norrlandskusten, som i det här fallet inte fått veta något om händelserna (se artikel nedan).

– Då har man bara konstaterat att man har fått in en rapport som varit trovärdig. Det kan vara ett vittne som har sett någonting ovanför vattnet som de har kunnat teckna och sedan har försvaret konstaterat att det finns ingen annan möjlighet än att det har varit en främmande undervattensverksamhet, men har inte kunnat starta en ubåtsjakt, säger han.

Dagbladet har varit i kontakt med Försvaret, som i ett mejl skriver att de inte kan bekräfta att kränkningar ägt rum. De kommenterar endast bekräftade observationer, inte misstänkta.

Varför är Sundsvall intressant?

– Min gissnig är att man är intresserade av någon form av militär installation i vattnet utanför stan. Eller så har man gått in för att släppa av personal som har tagit sig upp på land någonstans för att kolla upp något. Ifall de skulle få order att marschera mot Sverige, säger Joakim von Braun.

Vad betyder konstaterandet av de här rätt nyligen gjorda kränkningarna?

– Det betyder att den verksamhet som Moskva har bedrivit på 70- och 80-talen också fortsätter idag.