Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framsynta kommunpolitiker bakom Västernorrlands bredbandssuccé

Annons

Det svenska bredbandsnätet är unikt på många sätt. Trots Sveriges stora geografiska yta ligger vi i toppskiktet när det kommer till bredbandsutbyggnad. I Västernorrland har 49 procent redan i dag tillgång till en snabb och modern uppkoppling och siffran väntas öka ytterligare med fortsatt utbyggnad. Den svenska modellen, där kommunägda stadsnät tillsammans med privatägda aktörer stått för bredbandsutbyggnaden, är unik och måste värnas.

När det kommer till bredbandsområdet duggar Sveriges topplaceringar tätt. Vi har exempelvis de tredje lägsta bredbandspriserna i världen. En ny rapport från IT-jätten Akamai visar dessutom av vi har den snabbaste genomsnittliga uppkopplingshastigheten i hela Europa. Att den svenska bredbandmarknaden är unik är det många som känner till. Att det är framsynta och modiga kommunpolitiker som ligger bakom succén är desto mer okänt.

De första kommunala stadsnäten bildades på 1990-talet, med syftet att utmana det dåvarande statliga telemonopolet. Kommunerna var trötta på höga priser och bristande intresse för att bygga ny fiberinfrastruktur. Nu står det klart att de svenska stadsnäten med sina öppna nät varit en stor framgång. Utan dem hade Sverige haft både högre bredbandspriser och färre anslutningar.

Detta bekräftas bland annat av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. I en färsk rapport beskrivs hur stadsnäten spelar en avgörande roll på den svenska bredbandsmarknaden. Enligt OECD leder konceptet med öppna nät, som skapades av stadsnäten, till att pressa priserna och öka valfriheten för konsumenterna.

I en tid då allt större delar av samhället är beroende av en snabb och modern bredbandsuppkoppling är det avgörande att vi värnar den modell som gjort att Sverige ligger i framkant inom området. När regeringen nu ser över den nationella bredbandsstrategin är det viktigt att de skapar goda förutsättningar för de kommunägda stadsnäten också i framtiden. Det är av yttersta vikt att de även fortsättningsvis ges möjligheten att garantera en sund konkurrenssituation på marknaden som i övrigt domineras av två privatägda aktörer.

Även om en stor del av invånarna i Västernorrland redan i dag har tillgång till bredband är skillnaderna mellan länets kommuner stora. Medan 64 procent av invånarna i Sundsvall har tillgång till en snabb och modern uppkoppling är motsvarande siffra i Kramfors 21 procent. En marknadssituation som präglas av konkurrens och lika villkor är det bästa sättet att främja utbyggnaden och digitaliseringen även i denna del av landet.

Karin Ahl

Ordförande Svenska Stadsnätsföreningen

Mikael Ek

Vd Svenska Stadsnätsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel