Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från ax till öl - Bröderna Bommen Bryggeri byggs ut

Fyra ölfantaster från Njurunda kallar sig Bröderna Bommen och driver ett litet bryggeri. Nu har de fått investeringsstöd och ökar produktionen kraftigt.

Vad som började i ett kök med tre tonårsgrabbar blommar nu ut i full företagsamhet. Länsstyrelsen har beviljat ett investeringsstöd på 251.000 kronor till Bröderna Bommen Bryggeri. För pengarna bygger de ut bryggeriet och köper nya jästankar för att kunna brygga mer öl.

– Det är stor efterfrågan och vi skulle vilja brygga mer så jag letade runt efter lösningar och hittade det här stödet hos Länsstyrelsen, säger Jonas Östberg.

Antalet småbryggerier i Sverge ökar. För tio år sedan fanns knappt 30 bryggerier i landet, idag finns över två hundra. Och intresset för hantverksöl, som det kallas, ökar också.

– Det blir fler och fler som knackar på dörren och frågar efter vår öl, men som det är nu får vi säga nej. Vi hinner inte tillverka tillräckligt mycket, säger Katarina Östberg som sköter det administrativa arbetet på bryggeriet.

Bryggeriet tillverkar idag 60 liter öl på 17 dagar, men med de nya jästankarna blir ökningen rejäl.

– Vi kommer att på samma tid kunna tillverka 500 liter, vilket ger 1500 flaskor, säger Jonas Östberg.

För tillfället levererar de öl till ett gäng resturanger i Västernorrland, men nu hoppas de också kunna bli leverantör till Systembolaget.

– Vi hoppas att vår öl finns att köpa innan jul. Det är vårt mål nu, säger Jonas.

Men planerna tar inte slut där. De ska öppna en butik, fortsätta renovera, erbjuda ölprovning och öppna en restaurang där besökare kan äta gott till ölen.

– Det är viktigt för oss att vår öl passar med mat, vi hoppas att ställen ska kunna erbjuda en god öl som ger någonting till rätten. Någonting annat än vin, säger Richard Hansson.

Investeringsstödet ger företaget ett stort lyft och den ökade produktionen förväntas förstås ge ökade intäkter.

– Vi kommer att börja anställa några personer till hösten, och hoppas också att vi själva ska bli ordentligt avlönade också, berättar Katarina.

– Vi har fått se det här växa nu, från ax till öl. Det är nu vi får skörda frukten av vårt arbete. Och så är det kul att nå ut längre och få höra vad andra säger om vårt öl, säger Anders Lind.