Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från elitmotocross till företagscoach

På 1990-talet var Anders Forslund från Bergeforsen elitförare i motocross med stora framgångar runt om i Sverige. En allvarlig krasch satte stopp för karriären och det blev en lång väg tillbaka efter rehabilitering. I dag drar den strax 45-årige Anders nytta av sina erfarenheter som elitidrottare när han arbetar som företagscoach.

Anders Forslund är en glad och positiv person och en utpräglad vinnarskalle. Så har han alltid varit. Han lyckas alltid se möjligheterna, oavsett hur svart det verkar. Han har en bra förmåga att ta ut det bästa efter omständigheterna.

– Alla människor har en större förmåga att utveckla sig själv än vad man tror, det gäller bara att få lite hjälp på traven och att tro på sig själv, summerar Anders som en del av sin filosofi.

Anders är född och uppvuxen i Bergeforsen som äldst av tre syskon. Föräldrarna arbetade som lärare och sport och idrott dominerade uppväxten. Det blev väldigt mycket ishockey med så småningom seriespel i flera lokala lag. Anders spelade även innebandy och var saxofonist i Timrå ungdomsorkester.

Våren 1980 inträffade en livsavgörande sak för Anders Forslund. Hans motorintresserade pappa Leif tog med sig 9-årige Anders till en prova-på dag i motocross, anordnad av Njurunda Motorklubb. Med skräckblandad förtjusning fick Anders provköra en liten 80-kubiks motorcykel. Dagen därpå hade familjen inhandlat en begagnad crossmaskin åt Anders.

Resten är vad man brukar säga historia. Anders Forslund inledde en tävlingskarriär i motocross som skulle pågå fram till och med 2001. Tidvis var han oslagbar i norra Sverige, först tävlande för Njurunda MK och senare för WK Edsbyn där han var med och tog ett SM-silver i lag. 3 år yngre brodern Fredrik började också tävla och familjen Forslund levde ett nomadliv på crossbanorna runt om i Sverige.

– Det var fantastiska år och allt har jag haft nytta av senare. Jag hade en enorm stöttning hemifrån och även om jag gjorde en elitsatsning så klarade jag naturvetarprogrammet på gymnasiet med bra betyg.

I juli 1996 hade Anders maximal otur vid hemmatävlingen i Njurunda. Anders ledde cupen "Myggjakten" när han gjorde en mycket kraftig vurpa. Gasen hängde sig på fullt påslag över ett större hopp och Anders hoppade av sin 500-kubikare högt uppe i luften. När han landade på fötterna så bröt han bägge underbenen, höger lårben samt krossade vänster fotled.

Det blev en lång sjukhusvistelse. Sorgen över en förlorad karriär och rädslan för ett liv i rullstol och att aldrig kunna gå igen kändes övermäktig.

Vändningen kom i träningslokalen. Tårarna rann när han för första gången efter kraschen, sittande i rullstol kunde lyfta en skivstång utan vikter. Med rätt tankar och strategier hittade Anders vägen tillbaka till livet. Han fortsatte med motocross och satsade även på snöskotercross innan han avrundade tävlingskarriären 2001

För att göra en lång historia kort så har Anders på senare tid även hittat tillbaka till Bergeforsen. Hans exfru avled i cancer och Anders flyttade ihop med sin nya livspartner Kattis. De har en hästgård vid Lögdösjön i Bergeforsen.

Anders är numera egen företagare och arbetar som företagscoach.

Förra hösten köpte han en 500 kubiks crossmaskin, årgång 90 och av samma typ som han en gång hade.

– Det är bara för att jag ska kunna känna doften och vibrationerna och få höra det härliga 2 takts-ljudet i bland, och sedan kan det hända att jag kör lite för motions skull och för att må bra.