Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från en singer-songwriter till en sjöman – hon förmedlar deras livshistoria

För två månader sedan startade hon facebookkontot Sundsvall möter.
Hittills har det blivit ett hundratal inlägg med olika levnadsöden.
– Det här är min största passion, säger grundaren Anna Stistrup.

Sundsvall möter är en norrländsk variant av bloggen Humans of New York, där New york-bor intervjuas och porträtteras. Sundsvall möter finns i dag på Instagram, Facebook och även som hemsida.

Kvinnan bakom projektet heter Anna Stistrup och hon driver Sundsvall möter ensam på sin fritid – någonting som tar väldigt mycket tid. Det som driver henne att fortsätta är drömmen om att få utveckla projektet och att i framtiden kunna livnära sig på det.

– Jag är inte fotograf eller journalist, men jag brinner verkligen för att göra det här. Att möta folk och berätta deras historia, säger hon.

Hon är inte uppvuxen i Sundsvall och ser det här som ett roligt sätt att lära känna staden. Hon gillar Sundsvall ännu mer nu när hon börjat med det här projektet. Men det är inte staden som är i fokus – det är personerna och de starka historierna.

Kan du berätta om någon sådan historia?

– Nyligen publicerade jag ett inlägg om en tjej som heter Emma. Hennes liv har varit väldigt tufft med missbruk, misshandel och en problematisk uppväxt. Den intervjun påverkade mig mycket. Efter vårt möte så var jag tvungen att gå hem och jag pratade inte med någon på resten av dagen. Jag är väldigt imponerad över hennes styrka, säger Anna Stistrup.

Hon menar att alla människor är unika på sitt sätt. Vissa har fallit offer för mycket och vissa har ställt till mycket och vill ställa allt till rätta nu.

– En man som heter Bosse hade en väldigt trasig historia med missbruk och han har även suttit i fängelse flera gånger. Nu arbetar han för att ge mycket tillbaka till samhället, säger hon.

Varför startade du Sundsvall möter?

– I alla städer behövs barriärbrytare. Någonting som utmanar fördomar och förutfattade meningar. Det är så mycket brus som vi matas med och det skrivs en hel del negativt som inte har så mycket med människan att göra. Jag vill bryta det, säger hon.

Hur väljer du ut vilka som är med?

– Det kan vara när jag ser en person på stan och då kommer jag på en fråga. Det kan vara någon som ser intressant ut eller så får jag tips från andra, säger hon.

Vad är din historia?

– Den vill jag helst behålla för mig själv. Men jag tror den hjälper mig i att möta nya människor på ett sympatiskt sätt. Jag är väldigt imponerad över att så många vill dela med sig öppet av sina liv.

Men jag tror min bakgrund hjälper – och att jag verkligen, verkligen vill veta deras historia, säger Anna Stistrup.