Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från enkel stuga till piffig partyvilla – titta in i Babsans sommarhus i Furuvik

I Furuvik med en otrolig utsikt över sjön Trösken har Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson ett sommarhus med nattklubbskänsla. Hit kommer han så ofta han kan för att ladda batterierna, njuta av naturen och umgås med sina nära och kära.

Annons

TV: Följ med till Lars-Åke "Babsan" Wilhelmssons sommarparadis.

Själv kallar han det för ett Pippi Långstrump-hus. Och visst ser det ljusgrå fritidshuset lite busigt ut där det ligger på höjden med sina olika vinklar och ett torn som kikar upp.

De flesta är vana att se honom som Babsan med rosa peruker, paljettklänningar, skyhöga klackar och fjäderboa. Men i Furuvik vill han helst bara vara Lars-Åke, eller Larsa som familj och vänner kallar honom. Här kopplar han av med långpromenader med hunden Bristol, fikar med grannarna och donar med huset.

– I Furuvik är det mest jag, Lars-Åke, och inte så mycket Babsan. Jag kan behöva vara ledig från henne ibland. Det här är ett riktigt smultronställe. Jag älskar närheten till naturen, vattnet och Furuviksparken. Det betyder enormt mycket för mig.

I Furuvik är det mest jag, Lars-Åke, och inte så mycket Babsan.

– I Stockholm är det mycket yta, här är det mer äkta. Det har kanske med åldern att göra. Jag har sprungit på premiärfester och röda mattor sedan 1992, jag gör det inte lika ofta längre. Nu har jag upptäckt hur mysigt det kan vara att stanna hemma och titta på tv, och jag som inte ens hade en tv förut.

Lars-Åke är född och uppväxt i Furuvik. Han tillbringade mycket tid i Furuviksparken där han både har kört karuseller och uppträtt redan som barn.

Läs även: Häng med hem till TV-talangen Emanuel Bagge: "Jag delar en etta med min bror"

1993 köpte Lars-Åke Wilhelmsson och hans föräldrar en liten röd stuga som under åren har byggts ut i omgångar åt alla håll och kanter.

Från början hjälptes pappa Åke och Lars-Åke åt att bygga, men när föräldrarna blev gamla överlät de sommarhuset till honom.

– Jag har inte tagit några lån för att kunna bygga utan när jag arbetat mycket i perioder har jag använt de pengarna till olika byggprojekt.

De intensiva arbetsåren med After Dark resulterade i ett tornrum med nattklubbskänsla. Pengarna från Söndagsbingon blev ett nyrustat kök och Babsan-gigen ombord på Finlandsfärjorna blev en båtliknande utbyggnad med utsikt över Trösken.

– Och för Git Gay-stipendiet byggde jag sovrummet med kristallkrona och lite kitschigt Git Gayigt.

Ritningarna till utbyggnaderna har han gjort själv.

– När jag söker bygglov brukar byggnadsnämnden fråga vem arkitekten är. När de får veta att det är jag tycker de att jag är duktig. Men snickarna är inte riktigt lika glada för jag vill ha en massa vinklar och inte en enda rak vinkel och olika fönster. "Kan du inte bara ha en rak vägg och ett vanligt fönster någon gång?"

Sedan många år bor han i en lägenhet på Östermalm i Stockholm, men så ofta han kan åker han till lugnet i Furuvik.

– Jag kan åka hit över en dag. Det är så smidigt med Upptåget. Från dörr till dörr tar det två timmar och med en app betalar jag inte mer än 140 kronor. När jag ska åka taxi i Stockholm från Östermalm till Södermalm, står taxametern på 120 kronor redan när jag sätter mig i bilen.

För Plus-kunder: Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

På gården har Lars-Åke låtit bygga en gäststuga. Vi tassar ut på soldäcket där det finns pool och badtunna.

– Akta dig för stickor så att det inte går maskor på dina nylonstrumpor, jag vet hur besvärligt det kan vara, manar han.

Vid Trösken har han också en egen strand och brygga. Lars-Åke har lagt ned mycket jobb på att röja upp i viken, det växer snabbt igen om man inte gör något.

– Babsanviken kallar de det för. Här brukar gubbarna sitta och pimpla på vintern.

– På somrarna har jag ofta gäster. Vi grillar, badar och dansar på bryggan.

Lars-Åkes spexiga personlighet återspeglas i inredningen. Här finns gott om fräcka och kitschiga detaljer, som till exempel flamingotavlorna av konstnären Emil Grönholm och ett näpet salt- och pepparkar i form av ett gaypar i läderkläder.

I vardagsrummet har Lars-Åke två iögonfallande piedestaler. Det är två svarta män i randiga badbyxor som står på händerna och på huvudet har de piccolomössor med gröna ädelstenar medan fötterna balanserar en bricka med blommor.

Läs även: Idol-Oskar älskar sitt hem på Alnö: "Jag har hela övervåningen för mig själv"

– Ja, såna får inte säljas längre. Jag köpte dem för länge sedan på en antikmässa i Älvsjö. De är från 1930-talet och har stått i en hotellobby i London.

Mitt i huset tronar en dramatisk matgrupp i svart och vitt. De rokokoliknande stolarna är inköpta i Köpenhamn. Lars-Åke var där med artistkollegan Christer Lindarw, som tyckte att Lars-Åke skulle slå till.

– De kostade 2 600 kronor styck! Det tyckte jag var dyrt. Men han sa att jag skulle ha dem och såg till att de levererades till Furuvik. Men jag fick betala förstås. Christer är roligt bossig. Han gillar att lägga pengar på exklusiva saker och tycker att jag är lite snål. Men jag ångrar inte en sekund att jag köpte stolarna.

Sovrummet har en stormönstrad guldtapet med exotiska frukter, blad och söta apor.

– Det är min Furuvikstapet. Jag älskar den, men den är svår att matcha.

En spiraltrappa leder upp till tornrummet. Solen gassar när vi går upp dit och det är varmt som i ett växthus, men utsikten är storslagen. Lars-Åke öppnar en dörr som leder ut till en liten uteplats på taket.

Här har jag sol dygnet runt. Det är så skönt att sitta på taket med ett glas rosé och se solen gå ner.

I tornrummet finns också en docka föreställande Babsan. Det är en gåva från sångerskan Mary Wilson som var med och bildade The Supremes.

– Hon skickade den till mig som ett extra tack efter att jag hade sytt kläder till henne. Det finns Supremes-dockor, men hon specialbeställde en Babsan-docka till mig. Så det är bara jag och The Supremes, säger han och skrattar.

Just nu är det hektiska dagar för Lars-Åke och sömmerskan Gunilla Hedman (även hon från Furuvik). 130 danskostymer ska sys till dansaren Tobias Karlsson från Let´s dance som ska turnera med föreställningen Dansa samba med mig.

– Det går inte att fuska. Kläderna ska hålla för snabba byten och minst två tvättar i veckan.

Lars-Åke är en skicklig klädskapare som belönats med Guldmasken för sina fantastiska kostymer.

Samtidigt är han i full färd med att förbereda sin egen sprakande show: Babsan-ett liv i rosa. I över tio år har han haft planer på att göra föreställningen, men annat har kommit emellan, bland annat stora uppdrag som designer och fem späckade år med After Dark.

Det är första gången som Lars-Åke gör en hel show byggd på alter egot Babsan.

– Hon har synts i alla möjliga sammanhang som mingelvärdinna och konferencier, men det här blir något helt annat. Det känns stort och roligt att det äntligen blir av.

LARS-ÅKE WILHELMSSON:

Ålder: 58 år.

Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm och fritidshus i Furuvik, en mil söder om Gävle.

Familj: Mamma Kerstin, syster Monica med familj och borderterriern Bristol, även kallad "Brisse". Han är gift med med bästa vännen Jonathan, en kampsortare från Gävle som numera bor i Spanien.

Gör: Artist, designer och skräddarmästare.

BILDEXTRA:

Tillsammans med Hans Marklund skriver han manus. Det blir också nyskriven musik av bland andra Thomas G:son och schlagertrojkan från Gävle.

– Det är sanna händelser ur mitt liv, men i showen är det Babsan som berättar om när hon gjorde lumpen, tävlingsdansade och körde karusell i Furuvik.

11 november blir det premiär i Norrköping och sedan turné i hela landet.