Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från "fult plåthus" till julpyntad Bullerby-dröm: "Det har varit mycket slit"

En köpes-annons på Blocket gav napp. Och nu har makarna lagt ner ”extremt mycket kärlek” på det som från början var ett fult plåthus.
– Vi såg igenom fasaden, säger Anna Löf som har tar in naturen när hon julpyntar. Firandet ska gå i grönt med hjälp av tallskott, enkvistar och granris.

Familjen har bott i Mora by i Dalarna i fem år. Att hitta boende i området är tufft, och Anna var inte sugen på att bygga nytt, hellre ville hon sätta sin prägel på ett äldre hus. Och en efterlysning på Blocket gav alltså utdelning.

TV: Hemma hos familjen som firar jul i grönt och vitt:

– Drömmen är egentligen en liten gård med hästar, men det här är i alla fall ett steg på vägen, säger Anna.

– När vi fick svar på annonsen så googlade jag området, och såg det här huset med grå-brun plåtfasad. ”Hoppas det inte är det” tänkte jag.

Men just den villan var det. Emellertid såg Anna och Andreas Löf att huset hade potential.

Den äldre timrade delen av är troligen från förra sekelskiftet, eller ännu äldre. En tillbyggnad gjordes 1932.

Läs också: Lisas pepparkakshus gjorde succé på Facebook – en exakt kopia av tornvillan på Södermalm

De har grävt ur husgrunden och installerat golvvärme, efter att ha frusit de tre första åren. Anna vill bevara det gamla, men samtidigt ha ett fungerande hus. Plåtfasaden är utbytt mot liggande panel.

– Det har varit mycket slit, men vi är målmedvetna och ger oss inte innan det är klart. Vi jobbar båda inom handeln, och kunde från början inte så mycket om husbygge, men vi har gjort mycket själva. Utom taket och VVS- jobben, berättar Anna Löf.

Svärfar är elektriker och har tagit hand om all el i huset, och hjälpt till mycket i husets tuffare delar. Svärmor har funnits till hands för barnen och hjälpt till med mat och andra godsaker.

– Två fantastiska människor som jag är så tacksam över att ha i mitt liv, säger Anna.

I bakgrunden sjunger Peter Jöback ”kom, kom signade jul” och ute i vagnen vaknar Minelle, som efter en kort stund i mammas famn tycker detär kul med besök. Snabbt lägger hon beslag på en plåthjärta och tultar iväg med den. Att julpynta med en nyfiken ettåring hemma är inte det lättaste.

Läs också: Anna-Karin Kammerling och maken Jesper byggde själva drömhuset med sju meters takhöjd

När familjen flyttade in var det mesta av inredningen från sent 1970-tal. Nu är det renoverat, både i äldre och nyare stil.

Ända sedan barnsben har Anna Löf tyckt om att piffa. Hon var redan tidigt svag för saker som har en historia – gamla böcker, bebisskor och ärvda borstar i nysilver.

Och det intresset håller i sig. I köket står en köpmansdisk hamnat på parad – möbeln med många lådor kommer ursprungligen från en handelsbod. När butiken lades ner fick farfar den lådrika möbeln, han hade den i garaget, full med cykeldelar. Sedan stod den hos en faster innan Anna tog över via sin pappa.

– Den är sliten. Först tänkte jag måla den, men den får vara som den är.

I köket har makarna tagit bort en vägg för att få plats med ett större köksbord. Väggarna går i ljusgrått, en fin kontrast mot vit köksinredning. Anna målade om fyra gånger under en dag innan hon hittade rätt nyans.

– Till slut fick det blir kalklitir i köket också, trots att den färgen är dyrare och kan vara känslig för fingeravtryck och vattenstänk, säger hon.

Kalklitir är en isländsk kalkfärg som är gjord av enbart kalk, pigment från sten och vatten. Den kommer som pulver, och man får blanda själv. Den ger sträv och fin struktur.

Jöback övergår till Ave Maria och vi beundrar lingonkransen som Anna bundit. Den sitter på en sliten skafferidörr som kommer från makens mormor i Furudal. Anna gillar kontrasten mellan nytt och gammalt.

Pralin hälsar på vid första advent, och även om det är trist att första snön just slaskat bort så är Anna lite lättad, hon hade ju inte hunnit ta in så mycket av skogens gröna.

Men nu står granriset i kruka, enriskvistarna pryder linneservetterna och tallskotten spirar i glasburkar med vatten.

I hallen skapar fiffiga förvaringar ordning och reda för trebarnsfamiljen. Kläder, skor och cykelhjälmar döljs i utdragbara lådor och garderober som Anna målat grå. Att maken ville sätta in belysning tyckte hon var överkurs, men nu uppskattar hon lampskenet som gör det mer lättletat i vintermörkret.

Hästar, gottebord, köttbullar och nybakat

Familjen: Anna och Andreas Löf har döttrarna Meja 9 år, Molly 6 år och Minelle 1 år.

Gör: Hon är försäljningsansvarig på Ica Maxi, han arbetar med verksamhetsstyrning för Ica Sverige

Fritidsintressen. När det finns tid över tillbringar Anna den gärna med hästar eller umgås med vänner och familj.

Viktigast på julbordet: Köttbullar!!! Sedan ett välfyllt gottebord. "Jag älskar att baka och testar gärna att baka nya saker varje år".

Favoritpynt: Granar, i alla dess storlekar. Och hyacinter, och mängder med levande ljus.

Instagramkonto: Husetibullerbacken