Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från himmelsk kärlek till jordiskt helvete

/

Annika Widén: Äntligen fri! Jag tog tillbaka mitt liv
Recito förlag

Annons

Det började som himmelsk kärlek och ljuvlig passion, men slutade i ett helvete av psykisk misshandel under många år och stryptag på mamma inför barnen.

Allt började med att Sundsvallsbördiga Annika Widén flyttade till Rom och blev kär i en italienare, Giuliano, som till en början uppträdde som en beskyddande, kärleksfull och passionerad gentleman. Men sakta förändrades tillvaron, först nästan omärkligt med små subtila signaler som signalerade att allt inte stod rätt till. När första barnet var tre år upptäcker Annika allt tydligare att något är fel. Och att det kanske trots allt inte är något fel på henne, hon som på alla sätt försökt vara till lags för att undvika mannens utbrott av missnöje.

"Jag visste nu i vissa stunder att mitt äktenskap var sjukt…men jag kunde inte sluta tro på att ett mirakel skulle ske" skriver hon i sin självutlämnande bok om psykisk misshandel. Trots de allt tydligare signalerna skaffar hon ett barn till och blir kvar med sin man i många år till. Hoppas på det där miraklet. Det mirakel som aldrig sker. I stället förvärras situationen till ett helvete där maken blir superkontrollerande och allt mera hotfull: "Han blev aggressiv och skrek högt om man gjorde någonting som inte han ville".

Så småningom tar hon kontakt med en psykolog, representanter för katolska kyrkan och en hjälporganisation för misshandlade kvinnor. Allt mera stärkt, inte minst efter ett besök av sin far som kommer till Rom för att stötta, lyckas hon så småningom bryta sig ur situationen och fly med de båda barnen till en egen lägenhet. Hon blir äntligen fri!

Det är en viktig och lättläst bok Annika Widén skrivit, nästan naivistisk, dagboksliknande utlämnande av ett liv med psykisk misshandel. Det är trist att se korrekturfel här och var, men det betyder mindre i sammanhanget. Den som är det minsta intresserad av hur himmelsk kärlek förvandlas till ett jordiskt helvete kommer att sluka "Äntligen fri!"

Annons